Wageningen Universiteit en Researchcentrum http://www.wageningenuniversity.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/k100106.htm

Persbericht Wageningen UR: nr 002, 6 januari 2010.

Te veel jagen in tropisch bos bedreigt koolstofvastlegging

Overbejaging van dieren in tropische bossen werkt in het voordeel van lianen en kan daarmee ten koste gaan van de koolstofvastlegging door bomen. Deze opmerkelijke relatie beschrijven ecologen van Wageningen University en het Smithsonian Tropical Research Institute in Panama in Science van 1 januari.

Volgens de onderzoekers zijn de meeste tropische bomen afhankelijk van beesten voor de verspreiding van hun zaden. Overbejaging bedreigt daardoor de verspreiding en natuurlijke verjonging van tal van boomsoorten. Dat werkt indirect in het voordeel van lianen die juist vaak door de wind worden verspreid.

Bossen met meer lianen nemen minder CO2 op uit de atmosfeer. De bladeren van lianen nemen in het kronendak de plaats in van boombladeren, maar de lianen met hun dunne, flexibele stam slaan relatief weinig koolstof op.

Bushmeat

De onderzoekers vestigen hiermee de aandacht op de 'bushmeat crisis' die zich in de tropen voltrekt. Tropische bossen worden vaak goed beschermd tegen houtkap maar zelden tegen stroperij. Er is een levendige illegale handel in bushmeat en andere producten van wilde dieren, waarvoor een grote markt bestaat, vooral in Afrika en China. Hierdoor raken tropische bossen die voor de mens zijn ontsloten steeds vaker 'leeg'.