Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

SMAAK 44: Duurzaam en degelijk

Het is het trefwoord van deze tijd en het is één van de kerntaken van de Rijksgebouwendienst: duurzaamheid of het streven naar duurzame huisvesting. Een test zal de verbouwing van het ministerie van VROM zijn, dat, hoewel nog maar 20 jaar oud, toch aan hedendaagse eisen zal moeten gaan voldoen. Het wordt bovendien een proef om te kijken hoe duurzaamheid gerealiseerd kan worden in een bestaand gebouw. Op den duur zal het ministeriegebouw het duurzaamste kantoor van Nederland moeten zijn. Betrokkenen van het eerste uur kijken in SMAAK 44 terug op de ontstaansgeschiedenis van VROM en geven alvast hints voor de toekomst.

Verbouwen en zo min mogelijk weggooien was ook het uitgangspunt bij het nieuwe kantoor van SenterNovem in Utrecht waar zelfs tapijttegels en kantoormeubilair werd hergebruikt. Maar duurzaamheid is niet alleen synoniem met bouwen. Leefbaarheid en sociale cohesie zijn voorwaarden om jaren vijftig-wijken te versterken. Kunst kan daar een bijdrage aan leveren, zo heeft een project bij het Atelier Rijksbouwmeester uitgewezen. Bewoners werden actief bij de kunsttoepassing betrokken, zodat ze het gevoel kregen dat hun mening er toedeed. En het leverde daarnaast interessante kunst op.

Verder in SMAAK 44: een interview met oud-Rijksbouwmeester Kees Rijnboutt over de crisis in de architectuur, een rondetafelgesprek met de huidige Rijksbouwmeester en drie vertegenwoordigers uit de bouw over de Wet op de Architectentitel en de visie van emeritus hoogleraar John Habraken op duurzaam bouwen.

Hoofdredacteur en eindredactie SMAAK: Jaap Huisman