Gemeente Schagen

Burgers bijstaan in barre tijden

De bijzondere weersomstandigheden brengen bijzondere problemen met zich mee. De aanhoudende sneeuwval maakt het met name oudere en de mindervalide medemensen moeilijk, zoniet onmogelijk, het huis te verlaten zonder grote problemen. Het gemeentebestuur van Schagen vraagt haar burgers om daar waar nodig bij te springen en de zojuist benoemde groepen gevraagd en ongevraagd te helpen.

Uiteraard doet de gemeente haar uiterste best om het openbare leven zo goed mogelijk op gang te houden, maar ook de gemeente loopt tegen praktische problemen op. Een van deze problemen is het opraken van de voorraad strooizout, zonder dat deze aangevuld kan worden op zeer korte termijn. Het gevolg is dat alleen bij zware ijzel nog kan worden gestrooid met zout. In de meeste gevallen moet de gemeente haar toevlucht nemen tot zand. Deze maakt de wegen wel stroever, maar heeft nadelen en zorgt niet voor dooi van bevroren oppervlakten.

Â

Verder tracht de gemeente de wegen zo goed mogelijk sneeuwvrij te maken en te houden door het inzetten van sneeuwschuivers en een tractor met frontborstelmachine. Daar waar nodig zet de gemeente mankracht in om sneeuw handmatig te verwijderen.

Â

Ook op het gebied van sneeuwverwijdering vraagt de gemeente haar burgers senioren en mindervaliden bij te staan. Zo kunnen toegangen tot dokterspraktijken, toegangen tot bejaardenwoningen en toegangen tot publieke gebouwen door een extra inspanning van burgers en personeel toch goed toegankelijk worden gehouden.