Politie Brabant Zuid-Oost

Aantal jeugdgroepen in Zuidoost-Brabant gedaald

Eindhoven, 06-01-2010 o Het aantal jeugdgroepen in de politieregio Brabant Zuid-Oost is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit een inventarisatie die in september 2009 heeft plaatsgevonden volgens de zogeheten 'Beke Ferwerda Shortlist-methodiek'. In de regio waren toen 80 hinderlijke jeugdgroepen, 20 overlastgevende jeugdgroepen en 5 criminele jeugdgroepen. Bij de telling van het jaar ervoor waren dat er nog respectievelijk 121, 15 en 6.

Overzicht per gemeente

In onderstaand kaartje staat schematisch per gemeente weergegeven waar de jeugdgroepen zich bevinden. Alleen in de steden Eindhoven en Helmond bevinden zich criminele jeugdgroepen. De politie pakt in 2010 ten minste twee van deze criminele groepen aan door extra recherchecapaciteit in te zetten. De andere jeugdgroepen worden vanuit de reguliere politie-inzet aangepakt.

kaartje jeugdgroepen

Grotere afbeelding (in pdf-formaat)

Shortlist Beke

Vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken is aan onderzoeksgroep Beke opdracht gegeven om een inventarisatie naar het aantal en soort jeugdgroepen landelijk uit te voeren. In september 2009 is het aantal en soort jeugdgroepen ook in Brabant Zuid-Oost volgens de 'Beke Ferwerda Shortlist-methodiek' in kaart gebracht. Met de uitkomst van de shortlist kan de politie samen met gemeenten en jongerenwerk goed beleid maken voor de aanpak van jeugdgroepen.

Bestuurlijke verantwoordelijkheid

De prioritering en aanpak van jeugdgroepen is een (lokale) bestuurlijke verantwoordelijkheid. Het invullen van de Shortlist is een verplichting voor elke politieregio en werd landelijk in dezelfde periode uitgevoerd om de cijfers met elkaar te kunnen vergelijken.

Jeugdgroepen in beeld

Hinderlijke groepen

Hinderlijke groepen (80 in de regio) zijn vooral hinderlijk voor de buurt. Ze hangen wat rond in de wijk, plegen lichte vernielingen en kleine verkeersovertredingen. Ze gebruiken niet veel drank en drugs en zijn over het algemeen goed te corrigeren.

Overlastgevende groepen

Overlastgevende groepen (20 in de regio) kenmerken zich doordat ze veel drinken en ook drugs gebruiken. Het betreft vaak jongeren die vroegtijdig van school afhaken en werkloos zijn. Ze begeven zich niet in een vaste wijk of buurt. Ze begaan de meer ernstige geweldsdelicten en mishandeling, soms met wapens en zij komen regelmatig in contact met de politie. Een enkeling heeft al een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn/haar naam staan.

Criminele groepen

De criminele jeugdgroep (5 in onze regio) is wat groter van samenstelling en hierin zitten de kansarme jongeren. Veelal laag opgeleid, werkloos en ze opereren veelal regionaal of zelfs landelijk. Drank en drugsgebruik is gewoon, alsook het bezit van een (steek- of stoot)wapen. Ze plegen de zwaardere vormen van criminaliteit zoals handel in drugs, geweld en geweld met diefstal.