Provincie Groningen

GVAV Rapiditas wint provinciale vrijwilligersprijs 6 januari 2010

Gedeputeerde Pim de Bruijne reikt aanstaande zondag de provinciale vrijwilligersprijs uit in de categorie 'leefbaarheid' aan voetvalvereniging GVAV Rapiditas uit Groningen. De prijs is een oorkonde en een cheque ter waarde van 3.000 euro. De jury is onder de indruk van de grote maatschappelijke betrokkenheid van de voetbalclub. GVAV maakt het sporten mogelijk voor kinderen en jongeren uit gezinnen die op de armoedegrens leven, en betrekt hen en de ouders actief bij de club.

Integratie migranten
Ook draagt de vereniging actief bij aan de integratie en participatie van jonge migranten en asielzoekers. Het voetballen is daardoor een middel om deze mensen te betrekken bij onze samenleving. Naast de regels op het veld, leren de jongeren ook de Nederlandse taal en de spelregels die in onze samenleving gelden. Tegelijkertijd krijgen de autochtone leden meer begrip voor de immigranten. Inmiddels heeft de club ruim 70 jongeren succesvol begeleid. Met een meerderheid van 57,5 procent van de stemmen was het duidelijk dat ook de Groningers vinden dat GVAV de prijs verdient.

Bewonersplatform Maarstee uit Stadskanaal
De andere genomineerde in de categorie 'leefbaarheid' was Stichting Bewonersplatform Maarstee uit Stadskanaal. De jury vindt het werk van het bewonersplatform een aansprekend voorbeeld van vrijwilligerswerk dat de leefbaarheid verbetert. In twee jaar tijd is het platform er in geslaagd de neergaande spiraal in de wijk, die zich kenmerkte door verpaupering en overlast, om te buigen. De jury vindt het lovenswaardig dat de bewoners zelf het initiatief genomen hebben om de wijk te verbeteren, met onder meer het gezamenlijk grofvuil ophalen, een vakantiespelwerk en een wijkkrant.

Vrijwilligerswerk belangrijk
De provincie kent jaarlijks drie prijzen van 3.000 euro toe aan vrijwilligersorganisaties die op een aansprekende en succesvolle manier met vrijwilligers werken. Daarmee wil de provincie Groningen het vrijwilligerswerk ondersteunen en laten zien dat iedereen die vrijwilligerswerk doet, een belangrijke bijdrage levert aan onze samenleving.

Andere winnaars
De prijs in de categorie 'zorg' is in december uitgereikt aan de Stichting Palliatieve Zorg Oost-Groningen. In deze categorie is de waarderingsprijs gegaan naar Veur Mekander uit Foxhol, die mensen met een psychiatrische achtergrond opnieuw leren contact te maken.

De Stichting Eemspop heeft de prijs gewonnen in de categorie 'jeugd'. De andere genomineerde in de categorie 'jeugd' was Jeugdsoos De Pitt uit Ter Apel. De jury is verrast dat een jeugdsoos naast de ontmoetingsfunctie, ook aan maatschappelijke thema's werkt, zoals pesten en zinloos geweld. De Pitt is een alcoholvrije jeugdsoos waar jongeren op een enthousiaste manier maatschappelijk betrokken zijn.

6 januari 2010