Gemeente Vlaardingen


Geuzenpenning 2010 voor Ugandese vredesbemiddelaar Betty Bigombe

06 januari 2010

De Geuzenpenning voor 2010 zal worden toegekend aan de Ugandese vredesbemiddelaar Betty Bigombe. Zij wordt wereldwijd erkend als een van de belangrijkste onderhandelaars in het conflict tussen de Ugandese regering en de rebellen van het Verzetsleger van de Heer (Lords Resistance Army: LRA) in het noorden van het land. Het bestuur van de Stichting Geuzenverzet 1940 - 1945 heeft zijn keuze vandaag bekend gemaakt. De uitreikingsceremonie is op 13 maart 2010 in de Grote Kerk van Vlaardingen.

De Geuzenpenning wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940 - 1945. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen.

Het voortdurende en onopgeloste conflict tussen de LRA, een zelf-uitgeroepen christelijke guerrillagroep, en de Ugandese regering gaat terug tot 1987. Betty Bigombe is vooral bekend vanwege haar werk als bemiddelaar in het Noord-Ugandese conflict. Betty Bigombe bevond zich in de voorste gelederen van de vredesonderhandelingen. Ze is een van de weinigen die persoonlijk met de leiders van de LRA hebben onderhandeld. Ze heeft onvermoeibaar de rol van advocaat voor de vrede en adviseur van de strijdende groeperingen op zich genomen. Ze heeft de bevolking van Noord-Uganda een stem gegeven in de internationale gemeenschap in een conflict dat al meer dan twintig jaar duurt. Als gevolg van dit conflict hebben duizenden mensen de dood gevonden, zijn meer dan 80.000 kinderen ontvoerd en tot kindsoldaat gemaakt en zijn meer dan 1,7 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Betty Bigombe is nog steeds een gewaardeerd adviseur van de Sudanese regering die tegenwoordig de vredesbesprekingen in Uganda voert.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen zoals de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (2004), de Syrische advocaat en mensenrechtenactivist Haitham Maleh (2006) en organisaties zoals International Campaign for Tibet (2005) en Human Rights Watch (2007). Informatie over de Geuzenpenning is te vinden op de website www.geuzenverzet.nl.