NEN


De Nederlandse Norm NEN 7503 'Berichtenverkeer Recept en verstrekkingberichten' wordt gereviseerd

woensdag 6 januari 2010, 12:32

NEN nodigt belanghebbende partijen uit om zich aan te melden voor de projectgroep.

Het doel van de norm is, dat er minder fouten zullen plaatsvinden in het gebruik van elektronische recepten. Aan een norm voor het elektronisch recept worden de volgende eisen gesteld:
1. Aansluiting op de Nictiz programma's EMD en EMD+;
2. Aansluiting op ontwikkelingen in EU verband. Van elektronische recepten en de verstrekking van geneesmiddelen wordt steeds vaker over de grenzen gebruik gemaakt;

3. Implementatie van de Wet elektronische handtekening door expliciet de elektronische handtekening in het elektronische recept te implementeren zoals ook is vastgelegd in de Geneesmiddelenwet. Momenteel is niet te zien wie de opsteller is van het recept.

Naast het geven van een overzicht van en de verwijzing naar relevante ontwikkelingen, zoals de Wet op het EPD, Geneesmiddelenwet, AMVB EMD, LSP en Nictiz specificaties, zullen de normatieve bijlagen B Codeerschema's en C Geneesmiddelenverstrekking worden gereviseerd. De revisie zal inhoudelijk niet overlappen met onderwerpen die door Nictiz specificaties worden behandeld, maar juist beschrijven wat niet is vastgelegd in Nictiz specificaties. De revisie zal natuurlijk in samenspraak met Nictiz plaatsvinden.

Doelgroep norm
Het recept is een communicatiemiddel tussen de arts die voorschrijft en de apotheker die ter hand stelt. Hiernaast worden onder meer medisch specialisten, verpleegkundigen,
apotheekinformatiesysteemleveranciers,
huisartsinformatiesyteemleveranciers geattendeerd op dit revisietraject.

Publicatie
Het gereviseerde document zal worden gepubliceerd als Nederlandse norm en is naar verwachting in tweede kwartaal van 2011 klaar.

Aanmelden voor projectgroep
NEN nodigt belanghebbende partijen uit om zich aan te melden voor de projectgroep.
Voor aanmelding kunt u contact opnemen met Petra Hendriks, telefoon: (015) 2690 403 of e-mail: petra.hendriks@nen.nl.