Woonbond


06-01-2010

Nieuwe Huisvestingswet naar Tweede Kamer

Minister Van der Laan heeft op 23 december jongstleden het wetsvoorstel voor de nieuwe Huisvestingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel biedt gemeenten instrumenten om in te grijpen in de woonruimteverdeling. Vrijheid van vestiging is het uitgangspunt voor de woonruimteverdeling in Nederland. Bewoners moeten kunnen kiezen waar en hoe ze willen wonen. Daarom mag de lokale overheid pas voorwaarden stellen bij aantoonbare schaarste en/of bij leefbaarheidsproblemen.

De huisvestingswet moet mogelijkheden bieden voor de bescherming van kwetsbare groepen, zoals mensen met lagere inkomens. Er kan bijvoorbeeld schaarste zijn aan goedkope woonruimte of aan woonruimte met specifieke voorzieningen voor ouderen of gehandicapten. De gemeente kan via een huisvestingsverordening ingrijpen om negatieve effecten van de schaarste te voorkomen. Omdat sturing op de woonruimteverdeling grote gevolgen kan hebben in de vrijheid voor woningzoekenden, zijn in het wetsvoorstel voorwaarden opgenomen. Gemeenten moeten de schaarste en de nadelige effecten daarvan aantonen en onderbouwen. Betrokken partijen zoals woningcorporaties en huurdersorganisaties moeten betrokken worden en de gemeente moet de verordening afstemmen met buurgemeenten.

De Woonbond is voorstander van het hanteren van zo min mogelijk criteria voor woningtoewijzing om woningzoekenden meer mogelijkheden te bieden een woning naar hun wens te vinden. Gezien het tekort aan betaalbare huurwoningen moeten deze bij voorkeur en met voorrang worden toegewezen aan huishoudens met een bescheiden inkomen.