Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nood aan een gezamenlijke aanbesteding voor elektrische autos (06/01/10)

Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) wil de introductie van elektrische autos in Vlaanderen drastisch versnellen. De Vlaamse overheid kan hierin een belangrijke rol spelen door de creatie van een Vlaams Platform Elektrische Auto en het organiseren van een gezamenlijke aanbesteding in samenwerking met Vlaamse bedrijven en organisaties voor de levering van een groot aantal elektrische voertuigen. Dit zal de productie een stevige impuls geven. De suggestie van minister Lieten, om elektrische autos tijdens de spits toe te laten op de busstroken, geeft Homans weinig kans op slagen.

Vlaanderen dreigt de trein van de elektrische auto te missen. En dat mogen we niet laten gebeuren, zegt Vlaams parlementslid Liesbeth Homans. Minister Lieten maakte onlangs 400.000 euro vrij voor het opzetten van een proeftuin en via Flanders DRIVE wordt er bijkomend zon 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in assemblagebedrijven die zich voorbereiden op de productie van elektrische en hybride voertuigen. Dat is een goede zaak. Maar net als Vlaams minister-president Kris Peeters, pleit ik ervoor om meer te investeren in deze innovatieve economie. Om zo een nieuwe en noodzakelijke boost te geven aan de auto-industrie in Vlaanderen en opnieuw meer werkgelegenheid te creëren bij de toeleveranciers.

De beste manier om productiebedrijven aan te moedigen om toch maar voor de elektrische auto te kiezen, is via een gezamenlijke aanbesteding die kan uitgaan van de verschillende overheden en geïnteresseerde Vlaamse bedrijven en organisaties. Op die manier kan er in één klap een aanzienlijk aantal elektrische wagens worden besteld. Zo zijn de productiebedrijven zeker dat hun investeringen zullen lonen, worden de hoge ontwikkelingskosten overbrugbaar en zakt de prijs per wagen.

Verder stelt Homans voor om in navolging van Nederland - een Vlaams Platform Elektrische Auto op te richten. Dit platform moet dan een globale strategie ontwikkelen. Hierin is plaats voor vertegenwoordigers van de verschillende overheden en administraties, de auto-industrie, netwerk- en verkeerssystemen (zoals netwerkbeheerders en energie- en brandstofbedrijven), verkeer en vervoer (De Lijn, transportondernemingen,), universiteiten en advies- en ingenieursbureaus, aldus Homans.

Homans betwijfelt of de suggestie van minister Lieten om elektrische autos tijdens de spits op de busstroken te laten rijden, veel zoden aan de dijk zal zetten. Ik sta volledig achter het voorstel, maar De Lijn laat vandaag zelfs geen collectief woon-werkverkeer toe op deze busbanen. Het zou me dan ook verwonderen moest ze morgen wel elektrische autos op de vrije busbanen laten rijden.

Auteur:
Liesbeth Homans
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be