Gemeente Veenendaal


Bodemsanering Bartholomeus van der Helsstraat

Voorjaar 2010 begint de gemeente met een bodemsanering in de Bartholomeus van der Helsstraat en het aangrenzende speelveldje.

Â

Aanleiding voor deze operatie is de noodzakelijke vervanging van het riool en een reconstructie van de weg. De bodem onder de weg bestaat uit stortmateriaal. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit sterk verontreinigd is. Zonder bodemsanering kunnen de noodzakelijke werkzaamheden niet worden uitgevoerd.

De bodem van het aangrenzende speelveldje bevat veel scherp materiaal in de vorm van glas en scherven. Omdat uit onderzoek blijkt dat hier geen sprake is van sterke verontreiniging, wordt hier volstaan met aanbrengen van een zogenaamde 'leeflaag'. Daarmee wordt het risico dat kinderen zich tijden het spelen bezeren weggenomen en kunnen kinderen straks veilig gebruik maken van de locatie.

Â

Achtergrond

De woonwijk het Franse Gat is (deels) gebouwd op een vooroorlogse stortlocatie, die in zijn geheel bij de provincie is geregistreerd als geval van ernstige bodemverontreiniging. De hoeveelheden stortmateriaal en de chemische kwaliteit van de bodem variëren over het gebied. Op enkele plaatsen in de wijk, waar sprake was van humane risicoâs, zijn al (deel)saneringen uitgevoerd.

De gemeente is eigenaar van de te saneren locaties aan de Bartholomeus van der Helststraat. Omdat er geen veroorzaker of schuldige (vroegere) eigenaar aan te spreken is op de te maken saneringskosten worden de kosten ad ⬠125.000 uit overheidsgelden betaald.