Gemeente Veenendaal


Aanvullend bodemonderzoek Franse Gat

De gemeente Veenendaal en de woonstichting Patrimonium laten gezamenlijk aanvullend bodemonderzoek uitvoeren in diverse tuinen in het Franse Gat. Dit onderzoek zal naar verwachting in de maanden januari en februari worden uitgevoerd. Patrimonium heeft de betrokken bewoners inmiddels geïnformeerd over het onderzoek.

Â

Bodemonderzoek in 2007 liet zien dat de bovengrond in sommige tuinen in het Franse Gat sterk verontreinigd is. De meetpunten voor dit onderzoek lagen voornamelijk in de openbare ruimte, dat wil zeggen straten, achterpaden enzovoorts. Daardoor is er geen eenduidig beeld van de situatie in de tuinen. Het aanvullende bodemonderzoek richt zich op de tuinen en moet duidelijkheid geven of en waar de bodemkwaliteit risicoâs oplevert voor de volksgezondheid. De gemeente heeft van provincie en Rijk opdracht gekregen om in 2011 alle risicoâs in kaart te hebben. In 2015 moeten alle eventuele gezondheidsrisicoâs zijn weggenomen.Â

Â

Achtergrond
De woonwijk het Franse Gat is (deels) gebouwd op een vooroorlogse stortlocatie, die in zijn geheel bij de provincie is geregistreerd als geval van ernstige bodemverontreiniging. De hoeveelheden stortmateriaal en de chemische kwaliteit van de bodem variëren over het gebied. Op enkele plaatsen in de wijk, waar sprake was van humane risicoâs, zijn al (deel)saneringen uitgevoerd.