Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 5-1-2010

AVRO OPIUM OP TV PRESENTEERT NOOIT EERDER VERTOONDE BEELDEN VAN TOON HERMANS

AVRO Opium presenteert woensdag 6 januari nooit eerder vertoonde beelden van Toon Hermans als imitator van de vooroorlogse clown Buziau uit 1948. Hij trad in die tijd op met het gezelschap Theater Plezier, dat een mengeling van revue en cabaret op de planken zette. De ruim 60 jaar oude beelden tonen het gedol met de revuemeisjes in de kleedkamer van de Kleine Komedie en laten zien hoe Toon Hermans tijdens de schmink langzaam maar zeker in de huid kruipt van zijn grote voorbeeld Buziau.

In de eerste uitzending van Opium dit jaar ook een ontroerende reportage over Edith Ringnalda, de weduwe van de onlangs overleden dichter Simon Vinkenoog. Zij beschrijft het leven met de levenskunstenaar als 'de hoogvlakten van het geluk'. In januari verschijnt haar boek 'Heer en meester, een liefdesverklaring' waarin haar liefdevolle dagboekaantekeningen zijn opgetekend. Ringnalda draagt nog elke dag het eerste gedicht bij zich dat Vinkenoog voor haar schreef en leest dit speciaal voor Opium voor.

Verder maakt presentator Cornald Maas met het vaste Opiumpanel nog enkele andere keuzes uit het culturele aanbod van 2010. Samen met scenarioschrijfster Maria Goos, theatermaker John Buijsman en schilder Jasper Krabbé bespreekt Cornald Maas de aanstaande biografie van de 85 jaar oude acteur John Kraaijkamp, de tentoonstelling Paul Gauguin 'de doorbraak naar moderniteit' in het Van Goghmuseum, de voorstelling van Orkater over het opmerkelijke verhaal van drie Haagse zusjes, die onder de naam Trio Lescano optraden en als 'de meisjes van Mussolini' in de oorlogsjaren in Italië furore maakten.

AVRO Opium: elke woensdag, 21.30 uur, AVRO, Nederland 2.

Meer informatie: opium.avro.nl