Project Gemeente Westland


Gemeente Westland koopt duurzaam in

Publicatiedatum: 06-01-2010

Met ingang van 1 januari 2010 gaat gemeente Westland structureel duurzaam inkopen. Dat houdt in dat bij aanbestedingen duurzaamheidseisen worden opgenomen. Deze criteria zijn op landelijk niveau opgesteld voor producten, leveringen en diensten die gemeenten inkopen. Gemeente Westland streeft ernaar om in 2010 bij 75% van haar aanbestedingen duurzaamheidscriteria op te nemen.

Stimuleren
Sinds 1997 is duurzame ontwikkeling een EU-doelstelling. De Europese ambities zijn voor Nederland vertaald in het Nationaal Klimaatakkoord 2007. Voor gemeenten zijn hierin de volgende doelen geformuleerd: 75% duurzaam inkopen in 2010 (in euro's) en 100% duurzaam inkopen in 2015. Het rijk wil hiermee samen met medeoverheden de markt voor duurzame producten stimuleren door het goede voorbeeld te geven en zelf duurzame producten te kopen. Jaarlijks besteden de gezamenlijke overheden meer dan 50 miljard euro aan de inkoop van goederen, werken en diensten. Door als overheden duurzaam in te kopen, krijgt de markt voor duurzame producten een stevige impuls.

In het Inkoop- en Aanbestedingenbeleid en het Milieubeleid van gemeente Westland is gesteld dat duurzaam inkopen verder moet worden ontwikkeld en uitgevoerd. Na het uitvoeren van enke-le pilots in 2009 heeft het MT van gemeente Westland een uitvoeringsprogramma vastgesteld met de te volgen aanpak.

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met Judith Zuiderwijk-Groenewegen, milieu-adviseur bij het Kenniscentrum van de afdeling Inrichting Openbare Ruimte van de gemeente Westland. Zij is bereikbaar als volgt: Judithzuiderwijk@gemeentewestland.nl, maar bellen kan natuurlijk ook. Haar telefoonnummer is (0174) 672892. Ook vindt u meer informatie op www.senternovem.nl/duurzaaminkopen.