Partij van de Arbeid
Den Haag, 4 januari 2009

Vragen van het lid Dijsselbloem (PvdA) aan de Minister voor Jeugd en Gezin

over het binnen een jaar weglopen van 400 jongeren uit gesloten jeugdzorginstellingen


1. Heeft u kennis genomen van het item in het RTL Nieuws van 28 december over het weglopen van 400 jongeren uit gesloten jeugdzorginstellingen binnen een jaar?


2. Wat is uw reactie op deze cijfers? Welke beleidsmatige gevolgen verbindt u hieraan?


3. Is het juist dat op verzoek van de Inspectie Jeugdzorg alleen wordt geregistreerd als de jongeren langer dan 24 uur weg zijn? Acht u de risico's gedurende de eerste 24 uur verwaarloosbaar? Zoja, waarom?


4. Is bekend hoe en onder welke omstandigheden de jongeren weglopen? Welke maatregelen hebben de instellingen genomen om deze risico's te beperken?

4. Is het juist dat alleen verdwijningen worden geregistreerd maar niet of en wanneer de jongeren weer terugkeren in de instellingen?


5. Is het juist dat de instellingen deze gegevens wel bijhouden, op basis van een onderlinge afspraak? Met welk doel worden deze cijfers bijgehouden? Acht u het wenselijk dat de inspectie deze cijfers ook krijgt?


6. Feit is dat deze jongeren tijdens ongeoorloofde afwezigheid in voor hun schadelijke omstandigheden terecht kunnen komen; een adequate risicotaxatie, diagnostiek en behandeling kan dat risico voor een groot deel indammen, welke maatregelen gaat de sector (al dan niet op uw initiatief) nemen om dit te bereiken?