Provincie Friesland


---
File: 5f904b.gif





---

PERSBERICHT

Nummer: 09/MS
Datum: 6 januari 2010

Provincie Fryslân krijgt 'groen' wagenpark

Provincie Fryslân maakt een duurzame start in 2010. In het wagenpark van de provincie worden nu 27 auto's die op diesel rijden vervangen door Volkswagen Caddy's op groen gas. In 2010 volgen er nog 24 auto's waardoor er in totaal 51 'groene' wagens gaan rijden. In september 2009 heeft de provincie al zes Fiat Punto's op groen gas ingekocht voor de afdeling Milieu.

"Wij willen heel Fryslân duurzaam inrichten. Als provinciale organisatie moeten we dan ook het goede voorbeeld geven. Dat doen we al op meerdere fronten en één daarvan is het gebruik van brandstoffen door provinciale wagens": zo zegt gedeputeerde Piet Adema. Jaarlijks rijden de gezamenlijke provinciale wagens zo'n 650.000 km. Overstappen op groen gas reduceert de CO2-uitstoot. Fryslân zet bewust in op groen gas omdat in Leeuwarden groen gas getankt kan worden en de verwachting is dat in de loop van 2010 het overal mogelijk wordt. Niet alle wagens kunnen op groen gas rijden. Door de benodigde trekkracht is het soms nodig om auto's op schone diesel te laten rijden.

Duurzaam tanken in Fryslân
Provincie Fryslân kan nog niet al haar auto's op groen gas laten rijden. De auto's van Beheer en Onderhoud die nog niet op groen gas rijden, gaan op schone diesel rijden. Op dit moment zijn er zes plaatsen waar duurzame brandstoffen getankt kunnen worden: Leeuwarden (aardgas, bio-ethanol en biodiesel), Harlingen en Sneek (biodiesel) en Drachten, Heerenveen en Nes Ameland (aardgas). In Sneek, Joure en Harlingen zijn concrete plannen voor het realiseren van een aardgastankstation.

100.000 voertuigenplan
Hierin staat de ambitie van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân: in 2015 rijden 100.000 voertuigen op duurzame transportbrandstoffen. Het doel hiervan is een bijdrage leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot en schoner en zuiniger omgaan met energie. Ook het opraken van de gangbare fossiele brandstoffen die we nu gebruiken, speelt hierbij mee. Aardgas is dan ook bedoeld als voorloper op groen gas.


---- --