Persbericht

NAVTEQ introduceert vooruitstrevende verzameltechnologie voor kaarten NAVTEQ True(TM) vernieuwt de integratie van data en beeldmateriaal

Las Vegas, NV - 6 januari, 2010 - NAVTEQ, de toonaangevende aanbieder van digitale kaarten, verkeer- en locatiegegevens voor ingebouwde, draagbare, draadloze en zakelijke oplossingen, introduceert NAVTEQ True, het nieuwe kaartverzamelsysteem van het bedrijf. NAVTEQ is begonnen met de introductie van deze nieuwe technologie in de dataverzamelauto's in de Verenigde Staten. Dit zal het vermogen van het bedrijf om een groeiende reeks digitale kaartdata van hoge kwaliteit te leveren, verder verbeteren.

NAVTEQ True vertegenwoordigt een nieuw tijdperk in dataverzameling en gebruikt unieke technologieën voor zowel de schaal als kwaliteit waarmee het verzamelen gebeurt. Door een combinatie van LIDAR, panoramische en hoge resolutie camera's, GPS en IMU-positionering zijn alle verzamelde gegevens geografisch gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk om beeldmateriaal en 3D-datapunten over elkaar heen te leggen en zo een zeer gedetailleerde, digitale afbeelding te maken. De onderscheidende manier waarop gegevens door deze technologie worden verzameld, creëert het belangrijke platform waardoor digitale kaarten van 2D- naar 3D-afbeeldingen kunnen evolueren.

De specifieke componenten van NAVTEQ True zijn:


- Roterende LIDAR
LIDAR van NAVTEQ gebruikt een eigen architectuur die elke seconde meer dan 1,5 miljoen 3D-datapunten kan verzamelen. Dit is een significante verbetering in vergelijking met andere LIDAR-systemen. De roterende lasers kunnen over een groter gebied, tot ongeveer 120 meter, en met een hogere snelheid gegevens verzamelen. Hierdoor kan NAVTEQ borden langs de snelweg verzamelen terwijl gewoon de aangegeven snelheid wordt gereden zonder daarbij de details op kleine hectometerpaaltjes over het hoofd te zien. Andere LIDAR-systemen maken gebruik van single line scans die verzamelen tot een hoek van 90 graden. De 64 roterende lasers van NAVTEQ kunnen in 360 graden LIDAR-afbeeldingen verzamelen. Andere eigenschappen van dit systeem zijn het vermogen om automatisch tot op de centimeter attributen te genereren, zoals de hoogte van een brug en de breedte van een weg. Ook kan het systeem achter objecten kijken om zo betere accurate dimensies in de uitvoering van 3D-afbeeldingen te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot de afbeeldingen die je krijgt wanneer gebruik wordt gemaakt van bronnen zoals luchtfotografie.


- Gecombineerd systeem van panoramische en hoge resolutie camera's NAVTEQ True is onderscheidend in zijn gebruik van zowel multi-view als panoramische camera's. Deze combinatie heeft niet alleen impact op het verzamelen, maar ook op de efficiëntie waarmee gegevens verwerkt en daarna op de markt gebracht kunnen worden. Panoramische camera's kunnen een uitgebreide foto maken van een locatie ter ondersteuning van foto's op straatniveau. De gelijktijdige inzet van multi-view camera's legt het aanvullende detail vast, zoals bijvoorbeeld een menukaart buiten bij een restaurant. Deze gegevens kunnen verzameld worden door er één keer langs te rijden.


- GPS en IMU-positionering
NAVTEQ True werkt met deze twee belangrijke tools zodat het voertuig altijd een accurate geografische positie heeft. De toevoeging van Inertial Measurement Units (IMU) is een belangrijk element bij de juiste verzameling van moeilijk vast te leggen attributen, zoals bochten en hellingen, die een grotere nauwkeurigheid bij de positionering nodig hebben.

NAVTEQ True is ontwikkeld om deze componenten als een alles-in-één-oplossing onder te kunnen brengen. Dit zorgt voor een geraffineerdere synchronisatie van de gegevens die vastgelegd worden tijdens het verzamelen. Ook maakt dit het gebruik op grote schaal door NAVTEQ's geografische analisten gemakkelijker.

"Het NAVTEQ True-systeem zorgt ervoor dat wij vooruitstrevende data van de hoogste kwaliteit op een grotere schaal, sneller en efficiënter kunnen verzamelen", zegt Cliff Fox, executive vice president van NAVTEQ Maps. "De klanten van NAVTEQ zullen profiteren van ons vermogen om een groeiende reeks aan vooruitstrevende data in onze kaarten onder te brengen tegen lagere kosten. Zeker de data die bijdragen aan een echte 3D-kaart. We zien meerdere mogelijkheden in de ontwikkeling van nieuwe producten die onze klanten helpen continu hun aanbod te onderscheiden. Het biedt consumenten unieke kenmerken, ondersteund door de hoogste kwaliteit digitale kaart".

De integratie van deze nieuwe technologie start in de Verenigde Staten, gevolgd door Europa. Eind 2010 zal het ook in de dataverzamelauto's in APAC ingevoerd zijn. De technologie achter NAVTEQ True is mede tot stand gekomen door het werk dat NAVTEQ en Microsoft recentelijk hebben aangekondigd om de verzameling en opslag van 3D-kaartdata en afbeeldingen te versnellen.

Tijdens CES, 7 t/m 10 januari, zal er in de NAVTEQ stand (South Hall 4, #36226) een NAVTEQ dataverzamelauto te zien zijn waarin de NAVTEQ True technologie is geïntegreerd.