Partij van de Arbeid
Den Haag, 5 januari 2010 Vragen van de leden Kuiken en Heerts (beiden PvdA) aan Justitie over het verhalen schade op daders van vandalisme en geweld


1. Kent u het bericht 'Relschopper hoeft vernielde zaken vaak niet te vergoeden bij snelrecht' (De Gelderlander 31 december 2009)


2. Klopt het bericht dat slachtoffers meestal af zien van recht op gegevens uit strafzaak om een civiele claim te kunnen eisen, omdat hun verzekering de schade al heeft vergoed?


3. Klopt het dat het strafrechtdossier vervolgens gesloten blijft voor de verzekeraar om alsnog een schadevergoeding van de dader te eisen?


4. Klopt het dat de regeling in de wet die verzekeraars wel de mogelijkheid biedt om gegevens uit te wisselen slechts in enkele regio's wordt gebruikt? Zo ja, wat is de reden dat dit niet in alle regio's gebeurd? Liggen hieraan juridische belemmeringen aan ten grondslag?


5. Deelt u de opvatting van de PvdA dat het belangrijk is schade zoveel mogelijk op daders te verhalen, ook onder het motto: 'raak ze daar waar het het meest pijndoet, namelijk in hun portemonnee'? Bent u bereid om mogelijke belemmeringen op te lossen en tot een landelijke afspraak voor de verzekeraars te komen?