Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

FttH Platform bekritiseert Providermonitor Consumentenbond

Amsterdam, 6 januari 2010

Het FttH Platform Nederland juicht de Providermonitor van de Consumentenbond van harte toe, maar heeft kritiek op het buiten het onderzoek laten van glasvezelverbindingen. De Providermonitor onderzoekt maandelijks de prestaties en dienstverlening van internet- en telefonieproviders. In het meest recente onderzoek is er veel aandacht voor de werkelijke downloadsnelheid die aanbieders leveren. Door gebruikers van glasvezeldiensten uit te sluiten treedt een vertekend beeld op. Glasvezelverbindingen kennen een hoge down- én uploadsnelheid en realiseren bijna altijd de geadverteerde snelheid.

In het onderzoek van de Consumentenbond worden de grootste tien internet- en telefonieproviders op kabel en ADSL onderzocht op onder andere de snelheid en kwaliteit van de verbinding, het aantal storingen en diverse serviceaspecten. De conclusie is dat de bereikte snelheden fors lager kunnen zijn dan waarmee is geadverteerd.

Volgens het FttH Platform Nederland kan deze uitkomst kloppen zolang alleen de traditionele internetaanbieders met elkaar worden vergeleken. Maar juist de (relatief nieuwe) aanbieders van glasvezel leveren veel hogere en betere downloadsnelheden. Zouden bijvoorbeeld de kosten van het aantal 'echte' Megabits per seconde bij glasvezel worden doorgerekend, dan zou de top 3 er heel anders uit kunnen zien.

Bij de vergelijking is ook geen rekening gehouden met de uploadsnelheid (de snelheid waarmee gebruikers documenten, video of foto's naar een website of andere gebruiker kunnen sturen). De uploadsnelheid van glasvezel is vele malen groter dan die van de traditionele aanbieders. Zo kan met glasvezel een uploadsnelheid van 100 Megabit per seconde of meer worden bereikt, waar andere netwerken meestal op 10 Mb/ps blijven steken.

Het FttH Platform Nederland roept de Consumentenbond op vanaf de eerstvolgende Providermonitor ook abonnees van glasvezelaanbieders toe te laten. Het aantal huishoudens waar glasvezel leverbaar is nam in 2009 toe tot ruim 460.000. In 2012 zal dat zijn toegenomen tot minstens 1,2 miljoen.

()

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht