NIOD


6.1.2010
Withuis op de longlist van de Erik Hazelhoff Prijs 2010

Weest Manlijk, zijt sterk, de biografie over verzetsheld Pim Boellaard van NIOD-onderzoeker Jolande Withuis is genomineerd voor de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. De prijs, waaraan een geldbedrag van ¤15.000,- is verbonden, wordt tweejaarlijkse toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in één van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. Weest Manlijk, zijt sterk won in 2009 de Grote Geschiedenis Prijs.

Pim Boellaard
Pim Boellaard was een held - een verzetsheld en een held in de wijze waarop hij zijn jaren in de zwaarste concentratiekampen doorstond. Tijdens zijn gevangenschap in het 'Oranjehotel' werd Boellaard als enige Nederlander ondervraagd door zowel Himmler als Heydrich. Hij verbaasde deze hoge nazi's door zijn standvastigheid. Hij zat drie jaar gevangen, onder andere in het 'Nacht und Nebelkamp' Natzweiler en in Dachau. Hoewel hij voluit een man was van God, Nederland en Oranje, prezen ook de communisten hem voor de hulp en bemoediging die hij zijn medegevangenen had gegeven. Na de oorlog zette hij zijn succesvolle carrière als verzekeringsdirecteur voort en bleef hij voor voormalige verzetsmensen een steunpilaar.

Weest manlijk, zijt sterk
Jolande Withuis, die Boellaard en velen van zijn vroegere medegevangenen sprak, schetst in Weest manlijk, zijt sterk een diepgravend portret van een man van staal met onverwacht zachte kanten. Ze vond in zijn nalatenschap zowel zijn eigen dagboeken als die van zijn zachtmoedige en angstige vader, een generaal, en zijn mentaal steviger moeder. Deze persoonlijke documenten hebben Withuis in staat gesteld de lezer een blik te gunnen in de deftig-Haagse sfeer waarin Boellaard opgroeide.

Boellaards op wonderbaarlijke wijze bewaard gebleven brieven en aantekeningen uit de cel waarin hij in 1942 en 1943 in Einzelhaft op zijn doodvonnis zat te wachten, geven ons een uniek inzicht in zijn mentale overlevingsstrategieën. Boellaard wist onder alle omstandigheden zijn rug recht te houden, ook toen tijdens het wachten op zijn doodvonnis de somberheid de overhand dreigde te krijgen. Met een literaire schrijfstijl, een grote kennis van zowel de naoorlogse geschiedenis en een scherp psychologisch inzicht geeft Withuis de hel weer die Boellaard doorstond. Weest manlijk, zijt sterk is een uniek psychologisch en sociologisch portret van een groot man die wel een held maar beslist geen heilige was en wiens tekortkomingen de auteur niet schuwt te benoemen.

Meer informatie
Inleiding Weest manlijk, zijt sterk (2008) Juryrapport Grote Geschiedenis Prijs 2009 (oktober 2009) Dankwoord Jolande Withuis (oktober 2009) Interview met Jolande Withuis in NPS-programma Boeken op Zondag (02-11-2008) Recensie van Weest manlijk, zijt sterk in De Volkskrant (januari 2009) Recensie van Weest manlijk, zijt sterk in het Historisch Nieuwsblad (2009) Beschouwing van Weest manlijk, zijt sterk op M&L, platform voor managers en professionals (december 2008)

Jolande Withuis
Jolande Withuis is als sociologe verbonden aan het NIOD. Ze schrijft regelmatig artikelen voor NRC Handelsblad, Opzij en de Volkskrant. Eerder verschenen van Jolande Withuis: Erkenning. Van oorlogstrauma naar klaagcultuur (2002) en Na het kamp. Vriendschap en politieke strijd (2005). Voor de publicatie uit 2005 ontving zij de NWO Eureka Boekenprijs voor het beste wetenschappelijke boek voor een groot publiek.

Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld is uitgegeven door De Bezige Bij en voor ¤ 29,90 verkrijgbaar bij de boekhandel.