Ingezonden persbericht


Henk Erkelens, die schildert met klei in De Kunstvrienden Galerie

Een voorspoedig 2010.

Geachte redactie,

P E R S B E R I C H T
Zoals u kon zien in ons eerste persbericht is de vierde solo- expositie nu al te zien in onze galerie: De Kunstvrienden Galerie. De man die schildert met klei Henk Erkelens presenteert daar 24 materieschilderijen en 23 keramische plastiekjes. U vindt de Kunstvrienden Galerie op www.art3400ad.nl en www.kunstvrienden.org.

N I E T C O M M E R C I E E L
De Kunstvrienden Galerie is een virtuele galerie waar de kunstenaar geen provisie, noch een fee hoeft te betalen. Een galerie waar de kunstenaar zelf zijn of haar werk mag promoten, kan verkopen en het zelf afrekent met de klant.

H E N K E R K E L E N S
"De schoonheid van het vergankelijke boeit mij.": zegt Henk Erkelens, "De vergankelijkheid met steeds in zich besloten, het nieuwe begin, de eeuwigdurende kringloop. Zand en klei ontstaan na vele eeuwen, is miljoenen jaren oud. Het is de laatste vorm, na klei komt er niets meer. In klei hebben mensen zich altijd uitgedrukt. Er staan vingerafdrukken in van mensen uit een ver verleden. Klei is het symbool van vergankelijkheid. Maar klei zelf vergaat niet. Klei vereeuwigt." Geobsedeerd door klei, begon Henk Erkelens in de tachtiger jaren klei en andere grondsoorten te mengen met kunsthars, cement, acrylaten en pigmenten, soms verwerkt hij ook koper. Hiermee creëert hij innerlijke landschappen, zijn werkelijkheid die zijn weerslag vindt in materieschilderijen. Hij wordt geïnspireerd door de streken die hij bezoekt en door de omgeving waarin hij woont. De laatste jaren is dat het laaggebergte van de Limousin in het midden van Frankrijk. Het zeer oude geërodeerde landschap, de oerstenen en rotspartijen, de rust van deze streek, de intense kleuren van de natuur, dit alles vormt een bezinksel in zijn geest. Ook de eeuwenoude kerkjes met door schimmels aangetaste muren, de fresco's of de
bladderende, verbleekte
restanten daarvan, vormen
de voedingsbodem van
zijn tegenwoordige werk.
Een andere
inspiratiebron vormt de
etnografica, de tijdloze,
onmodische kunstuitingen, die te maken
hebben met de oerbeleving van de mens.
Veel daarvan keerde terug in zijn
ruimtelijke objecten `zijn sculpturen'
zoals hij ze zelf liever noemt. Het zijn
verrassende combinaties van `objets
trouvés' en constructiematerialen zoals
ijzer, touw en klei.




Als je zijn keramische plastiekjes bekijkt kun je je niet aan de schijn onttrekken dat de beeldjes zojuist zijn opgegraven op een archeologische vindplaats of gevonden zijn in een prehistorische grot.
Kortom, het resultaat is fascinerend werk.

A F B E E L D I N G E N

Mocht u voor uw Kunst Agenda of voor een publicatie over deze expositie één van de afgebeelde werken van Henk Erkelens willen reproduceren dan mag dat zonder toestemming. Mocht u andere afbeeldingen met een hoge resolutie voor dit doel willen gebruiken neem dan contact op met Ad van Tiel, liefst per mail: ad@art3400ad.nl of per telefoon, bij voorkeur tussen 14:00 en 17:00 uur, wij zenden u dan het gevraagde materiaal gaarne toe.

O N Z E A G E N D A

- Henk Erkelens exposeert materieschilderijen en keramische plastiekjes tot 28 februari 2010

- In maart en april toont beeldend kunstenaar Be Birza, die woont en werkt in Deventer, zijn uitzonderlijke en veelzijdige werk. Ad van Liempt heeft moeten afhaken vanwege een acute hernia. Wij wensen hem een snel herstel.
- In mei en juni exposeert Marianne Rouws, de Brabants/Amsterdamse kunstenaar pur sang haar schilderijen.
Meer info over Be Birza en Marianne Rouws is te vinden op de Kunstvriendenpagina's op onze website.

Namens Kunstvrienden,
met een vriendelijke groet,
Rieky Hermsen en Ad van Tiel

Landsmeer, 7 januari 2010




Ingezonden persbericht