MTNL

Amsterdam 6 januari, 2010
PERSBERICHT

Bijzonder beeldmateriaal Johan Ferrier te zien bij MTNL

In 2006 maakte MTNL een portret over Johan Ferrier op zijn 95ste verjaardag. In het portret raakt Ferrier zichtbaar geëmotioneerd wanneer hij over zijn aftreden praat. Een half jaar na de coup van Desi Bouterse restte hem geen andere keus dan zijn presidentschap af te staan en naar Nederland te verhuizen. "Ik zei tegen Bouterse: Ik ben president op grond van de grondwet en ik kan niet accepteren dat Suriname een land gaat zijn zonder grondwet en zonder volksvertegenwoordiging. Als jullie de grondwet absoluut willen afschaffen, betekent dat het einde van mijn president zijn, want ik ben president op grond van die grondwet die jullie weg willen hebben."

Bekijk het portret hier Ook spreekt hij zijn dankbaarheid uit naar familie en vrienden, collega's maar ook naar de padvindersgroep, de Ferrier-Oranjedassers padvindersgroep. "Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die me werden geboden om datgene te doen wat nodig was, gedaan te worden, zoals voor de oorlog maar ook in de oorlogsjaren Mijn hart ligt in Suriname en leeft nog altijd met de Surinamers mee."

Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, is maandag 4 januari overleden. Ferrier overleed 's nachts in zijn woonplaats Oegstgeest. Hij is 99 jaar geworden. Zijn lichaam wordt opgebaard in het gebouw van de Surinaamse ambassade in Den Haag. Wanneer hij begraven wordt, is nog niet bekend gemaakt. Aanstaande zaterdag is er een dankdienst voor Johan Ferrier om 14:00 uur in de Koningskerk in Amsterdam. De Wereldomroep zendt de dienst live uit voor Nederland en Suriname.

EINDE PERSBERICHT