Tibetaanse filmmaker veroordeeld tot 6 jaar celstraf


AMSTERDAM, 20100106 -- China heeft de Tibetaanse filmmaker Dhondup Wangchen tot 6 jaar celstraf veroordeeld voor het maken van de documentaire 'Leaving Fear Behind'.

De Chinese autoriteiten hebben Dhondup Wangchen en zijn assistent, de monnik Jigme Gyatso, op 26 maart 2008 gearresteerd voor het maken van de documentaire 'Leaving Fear Behind'.

Jigme Gyatso werd vrijgelaten op 15 oktober 2008 en vertelde tijdens zijn arrest ernstig gemarteld te zijn.

De filmmakers reisden van oktober 2007 tot maart 2008 naar het oosten van Tibet, regio Amdo, om opnames te maken voor de film. De filmtapes werden in delen naar het buitenland verzonden waar in maart 2008 in Zwitserland een familielid van Dhondup Wangchen het geheel tot een documentaire maakte en distribueerde.

In de documentaire worden twintig Tibetanen aan het woord gelaten over hun zienswijze betreffende de Olympische Spelen, de Tibet kwestie en bevat oproepen voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. Sinds augustus 2008 werd de documentaire in dertig landen wereldwijd vertoond en vertaald in vijf talen, waaronder het Chinees.

De familie van Dhondup Wangchen had een Chinese advocaat uit Peking, genaamd Li Dunyong, in de arm genomen voor zijn verdediging. Deze advocaat werd door de Chinese autoriteiten tegen gehouden en mocht de verdediging niet voeren. De Chinese autoriteiten hebben de veroordeling nog niet officieel bevestigd. Wangchen is van plan om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

Wangchen verkeert in slechte gezondheid. Hij lijdt aan Hepatitus B en krijgt hier in de gevangenis geen behandeling voor.

De Tibet Support Groep Nederland voert samen met Tibet Support Groepen wereldwijd actie voor de vrijlating van alle Tibetaanse politieke gevangenen waaronder Dhondup Wangchen. Kijk voor meer informatie op http://www.tibet.nu