Ingezonden persbericht


PERSBERICHT BORT - EMBARGO tot 6 Januari 2010 17.30 uur
---

Cardan wint de BORT prijs 2010

BORT voorzitter Rob Koster roept zittende kandidaat-raadsleden op zich te beraden op hun positie: het is tijd voor nieuwe mensen en nieuwe politiek. En een stevige nieuwe burgemeester. Tilburg moet weer meerwaarde bieden voor burgers en ondernemers.

In zijn jaarrede tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van BORT, Bedrijven Overleg Regio Tilburg, sprak voorzitter Rob Koster zijn zorgen uit over de brede schaal van de crisis. Niet alleen de economisch malaise, maar vooral het maatschappelijk falen heeft zijn aandacht. 2010 is wat dat betreft een kanteljaar: het moet helemaal anders en wel nu. Er is behoefte aan vernieuwende ondernemers die sleuteleigenschappen als innovatie, diversiteit en duurzaamheid combineren met respect voor mensen, natuur en reële economische waarden.

Koster ging ook in op de imagoschade die Tilburg het afgelopen jaar heeft opgelopen met alle politieke strubbelingen. Hij vroeg de kandidaat-raadsleden dan ook om zich goed te beraden op hun positie. "Wordt het niet eens tijd om plaats te maken voor nieuwe mensen met een nieuwe politiek?" In het verlengde paste ook de vraag naar een stevige burgermeester met visie en bestuurskracht, die kan verbinden en deuren kan openen. Zodat "er dan eindelijk een inspirerende visie en beleid voor de komende jaren kan worden ontwikkeld voor een Duurzaam Tilburg met ambitie. Tilburg moet werken aan onderscheidend vermogen. De stad moet meerwaarde creëren voor burger en ondernemer."

BORT zette zelf de toon door dit jaar geen gevestigde ondernemer uit het Tilburgse als spreker te vragen maar de ruimte te bieden aan twee lokale vernieuwers. Patrick Meeren van Blip ontwikkelde als student aan de UvT samen met zijn zus een nieuw soort doordrukstrip voor de farmaceutische industrie. Bij de fabricatie is minder materiaal nodig en de blipstrip kan klein worden opgevouwen waardoor ook in opslag en transport kan worden bespaard. Jo van de Pas, lang betrokken bij Electric Engineering en Getronics, introduceert met GroenDatacenterKoeling een baanbrekend duurzaam concept voor datacenters. De koeling gaat via de buitenlucht, waardoor een besparing van 70% op het stroomgebruik en 20% op de uitstoot van CO2 plaatsvindt.

Tijdens de bijeenkomst werd voor de 15e keer de BORT prijs uitgereikt. Er waren vier Tilburgse bedrijven genomineerd: Banner Pharmacaps, Björn Borg, Nouwens Verhuizingen en Cardan. Wethouder Möller maakte de winnaar bekend.

De BORT prijs ging naar de Cardan Groep, een ondernemende full service arbeidsmarkt intermediair. Cardan is een succesvolle onderneming met een geheel eigen creatieve kijk op arbeidsmobiliteit. Oprecht en sociaal betrokken werkt Cardan vanuit de idee dat er voor iedereen een weg naar werk is. Lof vanuit BORT dus voor directeur Joost Eijkens en zijn team.

De BORT prijs is een blijk van erkenning van collega ondernemers voor een onderneming met meerwaarde voor de regio in het algemeen en Tilburg in het bijzonder. De vaste criteria zijn innovatie, inspiratie en impact op Tilburg. De genomineerden worden voorgedragen door de bedrijventerreincommissies van BORT.

EINDE PERSBERICHT


---