NOVA

06-01-2010

Geen ruiming op besmette kinderboerderij
Het zijn rigoreuze maatregelen waarmee de Q-koorts wordt bestreden; op 61 besmet verklaarde bedrijven worden alle drachtige geiten gedood. Maar over wat er op de kinderboederijen en hobbyboerderijen moet gaan gebeuren, wordt nu druk overlegd op het ministerie van Landbouw.

Vorig jaar bleek kinderboerderij De Höfte in Oldenzaal al besmet te zijn. De Höfte is nu op last van de plaatselijke GGD en de gemeente gesloten. Zij vonden het risico van hun 13 besmette geiten te groot voor de bezoekers. Vooral ook omdat er drie geiten drachtig zijn en eind februari gaan lammeren. Zover zij weten zijn er geen andere kinderboerderijen gesloten in het land.

NOVA zocht de mensen in Oldenzaal vandaag op.

Hamid B.: 'het had iedereen kunnen overkomen'
Taxichauffeur Hamid B. die afgelopen zomer ruzie kreeg met passagier Rob Sitek, hem een klap gaf waarna Sitek om het leven kwam, kwam vandaag weer voor de rechter. Hem wordt 'zware mishandeling met de dood tot gevolg' ten laste gelegd. Centrale vraag bij de zaak is: heeft Hamid B., die ook kickbokser is, Sitek bewust doodgeslagen of was het een ongeluk? NOVA spreekt met Hamid B.

Patiënt wordt klant
Radioloog en zorgondernemer Loek Winter runt zeven succesvolle medische centra, waar je nog dezelfde dag terecht kunt voor een echo, röntgenfoto of scan. Winter praat niet over patiënten, maar over klanten. En er is maar één belang en dat is het belang van de klant.

NOVA liep afgelopen maand een aantal dagen met hem mee om te ervaren hoe de markt z'n intrede doet in de ziekenhuiswereld.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)