Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 6 januari 2010

Veel kansen voor ontwikkeling van Kop van Isselt

Voor de Kop van Isselt, het oostelijke deel van bedrijventerrein De Isselt tot aan de industrieweg, zijn veel kansen om het gebied te ontwikkelen tot een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatiegebied. Dat blijkt uit een eerste verkenning voor een ontwikkelingsvisie die de gemeente in 2009 heeft uitgevoerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de visie. Op 19 januari 2010 presenteert het college de uitkomsten van het onderzoek aan de gemeenteraad.

Uit de verkenning blijkt onder meer dat er goede kansen zijn om op de Kop van Isselt een groot aantal woningen te bouwen die worden gecombineerd met andere functies. Een mix van wonen, werken en voorzieningen in een stedelijke opzet is haalbaar. De verkenning was onderdeel van het collegeprogramma. Ook in het programma van de stadsarchitect is het gebied opgenomen.

Samen met belanghebbenden en deskundigen heeft de gemeente in twee bijeenkomsten een aantal ontwikkelmogelijkheden verkend. Een paar voorbeelden daarvan zijn: een stedelijk centrum aan een verbrede Eem met een jachthaven, een meer flexibele ontwikkeling die organisch groeit en zelfs een stedelijk park met flinke bebouwing aan de randen. Deze uitwerkingen zijn bedoeld om in kaart te brengen wat mogelijk is in het gebied. Op basis van dit overzicht formuleert de gemeente in de in de nieuwe raadsperiode verder uitgangspunten voor de toekomstige ontwikkeling.

Wethouder Ruud Luchtenveld: "De Kop van Isselt is een heel bijzonder gebied. Niet alleen heeft het een rijke industriële historie, het gebied is ook heel strategisch gelegen. Het ligt dicht bij de binnenstad, centraal ten opzichte van een aantal grote stedelijke ontwikkelingen, zoals het Oliemolenkwartier, Gildekwartier en de Wagenwerkplaats, is goed ontsloten op de Amsterdamseweg en ligt direct aan de Eem."

Een van de eerste veranderingen die de gemeente wil onderzoeken is het verplaatsen van het afvalinzamelingsbedrijf ROVA te verplaatsen. Naar de kosten van deze verplaatsing doet de gemeente de komende maanden nader onderzoek. Als die duidelijk zijn, kan het gemeentebestuur een besluit nemen over deze verplaatsing en kan het college de ontwikkelingsmogelijkheden verder uitwerken en bespreken. Omdat het financieel en praktisch onmogelijk is de transformatie van het gebied in één keer uit te voeren, verwacht de gemeente dat het proces zeker de komende vijftien jaar in beslag zal nemen.

Noot voor de redactie,