Consument blikt met gemengde gevoelens vooruit

Amsterdam, 06 januari 2010

Consumenten zien 2010 met gemengde gevoelens tegemoet. Hoewel ze de economie zien verbeteren, verwachten ze dat de koopkracht en de arbeidsmarkt achterblijven. Wel zien ze de huizenprijzen stabiliseren.

Hoe kijken consumenten naar het jaar nieuwe jaar? Wat verwachten zij van de economie in 2010? Om antwoord te krijgen op die vragen stelde het ING economisch Bureau de afgelopen vijf dagen vragen over de verwachting voor 2010 in de ING Vraag van Vandaag. Dagelijks reageerden gemiddeld 62.700 respondenten (tussen de 41.600 en 85.800). Zij gaven hun verwachtingen voor 2010 over de economie, hun koopkracht, de arbeidsmarkt, hun uitgaven aan luxe en de huizenprijzen. Komend jaar blijven consumenten nog bezorgd over hun eigen portemonnee en de situatie op de arbeidsmarkt. Wel zien ze de economie verbeteren en verwachten ze dat de huizenprijzen gelijk blijven.

Economie in de lift

Consumenten zien de economie in 2010 verbeteren. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van vrijdag 1 januari onder 41.600 respondenten. Ruim vier op de tien respondenten denkt dat de economie het in 2010 beter zal doen dan vorig jaar. Een derde (34%) voorziet dat economische situatie gelijk blijft. Een op de vijf is somberder en heeft een verslechtering in het vizier. Per saldo zijn consumenten optimistisch over de verandering van de economie. Dat is logisch, aangezien in 2009 de economie een flinke tik heeft gekregen. Net voor de feestdagen kreeg de economie zelfs nog een onvoldoende van de respondenten op ING.nl (zie Consument geeft Nederlandse economie een 5,3). Ten opzichte van 2009 zit een verbetering er zeker in. Het ING Economisch Bureau gaat uit van een licht economisch herstel in 2010.

Koopkracht onder druk

Consumenten verwachten dat hun koopkracht in 2010 niet verbeterd. Ruim vier op de tien respondenten (41%) denkt aan een daling, en een even grote groep (41%) ziet de koopkracht gelijk blijven. Slechts 15% van de 65.000 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van zaterdag 2 januari voorziet een stijging van de koopkracht in 2010. Daarmee is deze laatste groep veruit in de minderheid. In 2009 steeg ondanks de recessie de koopkracht nog voor veel consumenten, omdat veel loonafspraken nog uit 2008 stamden en ruim boven de inflatie lagen. In 2010 zal dat naar verwachting anders zijn. De koopkracht komt onder druk met loonstijgingen, die niet of nauwelijks boven de inflatie uitkomen en hogere lasten, zoals bijvoorbeeld de zorgpremie.

Arbeidsmarkt niet beter

Consumenten zien de situatie op de arbeidsmarkt in 2010 niet verbeteren. Een derde (34%) van de 45.700 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van zondag 3 januari denkt dat het slechter zal gaan. Een groep van 36% verwacht dat de situatie op de arbeidsmarkt niet veel veranderd dit jaar. Een kwart (25%) heeft vertrouwen in een verbetering. Hoewel de economische groei aantrekt, wordt deze verbetering van de economie pas met vertraging zichtbaar op de arbeidsmarkt. Zo zal de werkloosheid nog verder oplopen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de werkloosheid in 2010 zal toenemen en op 6,9% zal uitkomen.

Minder luxe uitgaven

Voor meer luxe uitgaven lijkt het in 2010 voor veel consumenten nog te vroeg. Slechts één op de acht (12%) van de 85.800 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van maandag 4 januari verwacht dit jaar meer te zullen uitgeven aan luxe producten. Ruim vier op de tien (42%) denkt dat hun uitgaven aan luxe goederen gelijk zullen blijven en een even grote groep (42%) ziet deze uitgaven dalen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de consumptie over heel 2010 jaar niet zal toenemen. Wel verwachten we dat, als halverwege volgend jaar het economisch herstel verder doorzet en de angst voor de werkloosheid meer naar de achtergrond verdwijnt, consumenten bereid zullen zijn om iets dieper in de buidel te tasten dan in 2009. Sommigen zullen het aandurven de eerder uitgestelde (grote) aankopen alsnog te doen. De consumentenuitgaven zullen de tweede helft van 2010 weer iets aantrekken.

Huizenprijzen stabiel

De huizenprijzen zullen in 2010 gelijk blijven verwachten de 55.500 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van dinsdag 5 januari. Een kwart (24%) voorziet een daling terwijl een even grote groep (24%) een stijging verwacht. Volgens de grootste groep van 45% zullen de huizenprijzen in 2010 gelijk blijven. Hoewel de prijzen in het eerste deel van 2010 naar verwachting nog zullen dalen verwacht het ING Economisch Bureau dat daar in de zomer een einde aan komt en de prijzen zich in de tweede helft van 2010 zullen stabiliseren.

Voor de totale visie van het ING Economisch Bureau op de Nederlandse economie in 2010, zie het meest recente maandbericht.

© 2010 ING Economisch Bureau