Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Hoe kun je goede voornemens laten werken?

6 januari 2010

9.000 mensen met goede voornemens zoeken elkaar.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Januari is de maand waarin veel mensen een lijstje met goede voornemens maken. Bij veel mensen staat bovenaan dit lijstje 'meer bewegen', 'afvallen' en 'gezonder eten'. Maar zulke voornemens, en bijvoorbeeld ook 'meer sporten' zijn eigenlijk geen voornemens. Ze zijn te weinig concreet. Het is belangrijk om haalbare doelen te stellen, want er werkt niets zo demotiverend als niet gerealiseerde doelen.

De kunst is iets te doen waar je NU mee kunt beginnen. Kies het `kleinste' voornemen dat je kunt bedenken, want dat zijn de dingen die meestal het beste resultaat opleveren. Bovendien geeft dat vertrouwen in jezelf. Zo creëer je een prettig gevoel over jezelf in plaats van een schuldgevoel. Begin met het maken van concrete afspraken met jezelf, maar bij voorkeur ook met anderen. Door anderen bij je voornemen te betrekken kunnen zij werken als een `een stok achter de deur'.

Staat bewegen, sporten of afvallen op je lijstje? De gratis internetcommunity http://www.beweegmaatje.nl/ kan je dan een steuntje in de rug bieden. Beweegmaatje is een ontmoetingsplek voor mensen die meer willen sporten, bewegen of graag een paar kilootjes kwijt willen. Op deze site vind je ook een nieuw programma dat in samenwerking met ActiefMET speciaal is ontwikkeld om je te helpen bij het realiseren van je doelen. Met het nieuwe programma `mijn logboek' kun je al je activiteiten registreren en laten uitrekenen of je voldoet aan de landelijke Beweegnorm. Het unieke van het logboeksysteem op Beweegmaatje is dat je naast sporten ook activiteiten kunt registreren zoals stofzuigen, het wassen van de auto en de wandeling van het station naar je werk. In je logboek plan je je voornemen en log je dat wat je hebt gedaan. Aan het eind van de week rekent het systeem uit of je je doelen hebt gerealiseerd. Om je logboek bij te houden moet je elke dag even inloggen.

Op Beweegmaatje zijn inmiddels 9.000 mensen tussen de 16 en 80 jaar actief. Al deze mensen zoeken een maatje om hun doelen te realiseren. Op Beweegmaatje kun je aangeven voor welke sport of activiteit je iemand zoekt en je geeft aan wat je conditie is, op welk niveau je wilt sporten en met welke frequentie. Het systeem gaat dan automatisch op zoek naar iemand bij jou in de buurt die hetzelfde wil realiseren. Je krijgt, automatisch bericht als er één of meerdere matches zijn.

Vind je sporten in groepsverband gezelliger? Ook dat kun je vinden op Beweegmaatje! Er zijn meer dan 300 groepen die zich presenteren op de site en op zoek zijn naar deelnemers. Wanneer er geen groep voor je bij zit, kun je ook zelf een groep oprichten.

Beweegmaatje is een gratis internetcommunity ontwikkeld door het gezondheidsinstituut NIGZ , het Voedingscentrum en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Het 'persoonlijke logboek' is ontwikkeld in samenwerking met Actiefmet.nl. ActiefMET is sinds april 2009 online, heeft inmiddels 1.500 gebruikers en biedt ook de mogelijkheid om speciale trainingsprogramma's te volgen, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse.

Noot voor redacties,