Politie Zaanstreek-waterland

Postbus 400
1544 ZG Zaandijk

Telefoon (075) 6271134

Fax (075) 6271280
Nr. 0100106

Jaarcijfers 2009 politie Zaanstreek-Waterland
Aantal misdrijven licht gestegen
Zaandijk, 6 januari 2010

Het totaal aantal misdrijven in de regio is voor het eerst in vijf jaar licht gestegen. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2009 van de politie Zaanstreek-Waterland. De cijfers geven inzicht in het criminaliteitsbeeld en het aantal aangiften van verschillende delicten.

Het aanpakken van geweld in de publieke ruimte stond ook voor 2009 hoog op de agenda van het korps, vanwege de grote impact die dat soort delicten heeft op de betrokkenen. Het aantal mishandelingen is met bijna 12% gedaald ten opzichte van 2008. Evenals het aantal straatroven dat voor het tweede jaar op rij fors is gedaald met bijna 20%. Wel ziet de politie een verschuiving van straatroven naar overvallen. Het aantal overvallen is gestegen van 42 gevallen in 2008 naar 53 in 2009. De stijging van het aantal overvallen is een landelijke ontwikkeling.

Deze trend tekende zich in de eerste maanden van 2009 al af. Als antwoord hierop heeft de politie Zaanstreek-Waterland groot ingezet op het voorkomen van overvallen. Dat heeft de hoogste prioriteit gekregen. Daarbij is intensief samengewerkt met diverse partijen, waaronder particuliere beveiligingsbedrijven, vervoermaatschappijen, ondernemers en handhavers van de gemeente. Ook zijn inwoners van de regio ingeschakeld bij het opsporen van verdachten en het melden van verdachte situaties. Dit heeft er onder meer toe geleid dat er meer informatie bij de politie is binnengekomen, waardoor de politie haar informatiepositie heeft kunnen versterken. Dankzij die gegevens konden bijvoorbeeld potentiële overvallers thuis worden opgezocht en gewaarschuwd. De versterkte samenwerking is van structurele aard en zal naar verwachting in de toekomst nog meer haar vruchten afwerpen. Vierendertig procent van de gepleegde overvallen is opgelost en de politie verwacht dat dit percentage de komende tijd nog stijgt.

De zogenaamde vermogenscriminaliteit, zoals woninginbraken, autokraken, fietsendiefstal is helaas gestegen ten opzichte van 2008. Er is minder aangifte gedaan van vernieling en winkeldiefstal.

-----------------------