Novib

Hulporganisaties vrezen nieuwe oorlog in Sudan

Farah Karimi: internationale gemeenschap moet snel in actie komen

Als de internationale gemeenschap niet snel in actie komt om het vredesakkoord te redden kan er opnieuw oorlog uitbreken in Zuid-Sudan. Het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan maakte vijf jaar geleden een einde aan één van langste en dodelijkste oorlogen in Afrika.

Deze waarschuwing geven tien internationale hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib, ICCO, Cordaid en Save the Children. Vandaag verschijnt hun rapport Red de Vrede in Zuid-Sudan, aan de vooravond van de vijfde verjaardag van het vredesakkoord tussen de Sudanese regering en de SPLM (bevrijdingsbeweging van Zuid-Sudan). Een dodelijke mix van toenemend geweld, chronische armoede en politieke spanningen brengt het akkoord ernstig in gevaar, aldus het rapport.

Het is nog niet te laat om een ramp te voorkomen, maar de komende 12 maanden zijn cruciaal, zegt Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib. "De internationale gemeenschap zal er alles aan moeten doen om de spanningen te verminderen. Het huidige vredesakkoord is gesloten dankzij die inspanningen. Men zal nu opnieuw de politieke wil moeten tonen om een nieuwe ramp af te wenden".

In 2009 werden 2.500 mensen gedood en sloegen 350.000 mensen op de vlucht. Vrouwen en kinderen zijn steeds vaker het doelwit bij aanvallen op dorpen. De regering van Zuid-Sudan en de internationale vredesmacht zijn niet in staat aan hen bescherming te bieden, stellen de organisaties. Over een jaar is er in Zuid-Sudan een referendum over de vraag of men volledig zelfstandig wil worden.

De tien hulporganisaties roepen de VN-Veiligheidsraad op om van de bescherming van burgers in Sudan de hoofdprioriteit te maken voor de VN-vredesmacht UNMIS in Sudan. De internationale gemeenschap dient te bemiddelen tussen de partijen in het Noorden en Zuiden, nog vóór de komende verkiezingen en het referendum, om zo de kans op een conflict te verlagen.Ook zal men de regering in Zuid-Sudan maximaal moeten ondersteunen, zodat zij haar burgers beter kan beschermen. "Wanneer minister Koenders (ontwikkelingssamenwerking) eind van deze maand naar Sudan gaat, dient hij goed te onderzoeken hoe Nederland de regering in Zuid-Sudan hierbij het beste kan helpen", aldus Farah Karimi.

Ook waarschuwen de organisaties voor het gebrek aan ontwikkeling in Zuid-Sudan. Minder dan de helft van de bevolking heeft de beschikking over schoon drinkwater en de moedersterfte behoort tot de hoogste ter wereld. Er ligt minder dan 50 km aan asfaltweg in Zuid-Sudan, een gebied zo groot als Frankrijk. Tijdens de regentijd zijn veel gebieden maanden niet te bereiken en komt de noodhulp in gevaar. Rond 80 procent van de volwassenen kan lezen noch schrijven, één op de zeven kinderen sterft vóór de vijfde verjaardag. Om de ontwikkeling in Zuid-Sudan te stimuleren financiert Oxfam Novib lokale partnerorganisaties die o.a. microkredieten verstrekken, scholen bouwen en onderwijs geven.

De kans op een nieuwe oorlog heeft verschrikkelijke gevolgen die verder reiken dan Zuid-Sudan. De burgeroorlog heeft al het leven gekost aan twee miljoen mensen en vier miljoen zijn gevlucht, veelal naar buurlanden. De nieuwe crisis in Zuid-Sudan komt op een moment dat de situatie in Darfur (West-Sudan) nog steeds zeer zorgelijk is. De organisaties waarschuwen dat een duurzame vrede in Darfur niet mogelijk is wanneer er opnieuw oorlog uitbreekt tussen het Noorden en Zuiden in Soedan.

Voor nadere informatie: Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 06-51573683

Noten aan redactie: Het Engelstalige Oxfam-rapport Rescuing the Peace in Southern Sudan is hier te downloaden.

Het Vredesakkoord uit 2005 werd op 9 januari 2005 getekend. Het bracht een einde aan een oorlog tussen Noord en Zuid-Sudan die aan twee miljoen mensen het leven heeft gekost.

De tien organisaties achter het rapport zijn: Christian Aid, Cordaid, Handicap International, ICCO, International Rescue Committee, Oxfam International, Save the Children Sudan, Caritas France/Secours Catholique, Tearfund en World Vision.

Bron: Oxfam Novib, 7 januari 2010