Nederlandse Hartstichting

Gebruik openbare AED verdubbelt overlevingskans

woensdag 6 januari 2010

Den Haag, 6 januari 2010 - Bijna de helft van de slachtoffers overleeft een hartstilstand als hulpverleners een AED gebruiken die in de buurt hangt. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek naar het effect van openbare AED's in Noord-Holland. De Hartstichting maakt deze onderzoeksresultaten vandaag bekend.

Het onderzoek laat zien dat de afgelopen jaren veel winst geboekt is op het terrein van reanimatie: 15 jaar geleden overleefden in deze regio ternauwernood 1 op de 10 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Nu is dat 1 op de 5. Jaarlijks krijgen 15.000 tot 16.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Op iedere straathoek
Onderzoeksleider dr. R.W. Koster, cardioloog van het AMC, doet al jarenlang onderzoek naar de vraag hoe meer mensen een hartstilstand kunnen overleven.

Koster: "De resultaten uit het onderzoek pleiten voor meer AED's in het openbaar, met name in woonwijken. De meeste hartstilstanden vinden namelijk in en om het woonhuis plaats. Bij wijze van spreken zou op elke hoek van de straat een AED moeten hangen. Een goede infrastructuur voor de hulpverlening is daarbij onmisbaar. De meldkamer moet een beroep kunnen doen op getrainde mensen in de buurt die de AED kunnen bedienen."

Grotere overlevingskans
Snelle en doeltreffende hulp na een hartstilstand is van levensbelang. Reanimatie (hartmassage en mond-op-mondbeademing) en defibrillatie binnen de eerste 6 minuten zijn cruciaal. Ambulances hebben een aanrijtijd van gemiddeld 10 minuten. Dan is het voor de meeste slachtoffers te laat. Maken omstanders gebruik van een AED, dan kan de overlevingskans van het slachtoffer oplopen tot 50%.

De Nederlandse Hartstichting wil de overlevingskans na een hartstilstand buiten het ziekenhuis verhogen. Dit doet zij onder meer door:
* het stimulieren van reanimatieonderwijs

* gemeenten motiveren 6 minutenzones te creëren

Kijk voor meer informatie op www.6minuten.nl.


----------
NOOT VOOR DE REDACTIE (