Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Fototentoonstelling Beatrix op Soestdijk

Koningin Beatrix in haar jongere jaren Van 5 januari tot en met 4 april 2010 wordt de rondleiding in het Paleis aangevuld met een fototentoonstelling over het leven van Koningin Beatrix in en om Paleis Soestdijk. De 45 fotos tellende tentoonstelling Beatrix op Soestdijk is een eerbetoon aan de Koningin ter gelegenheid van haar 30-jarig regeringsjubileum dit jaar.

Lief en leed
Paleis Soestdijk was behalve residentie en werkpaleis van ons staatshoofd tegelijkertijd een huis waar een gezin met vier opgroeiende prinsessen lief en leed deelde. Een huis waar werd gespeeld en huiswerk gemaakt, waar vrienden en vriendinnen werden ontvangen en staatslieden hun opwachting maakten. Een bijzonder huis met bijzondere bewoners.

Veelvuldig gefotografeerd
De opgroeiende kroonprinses is veelvuldig gefotografeerd. De expositie toont Beatrix van baby tot adolescent. Huiselijke momenten worden afgewisseld met geposeerde fotos en officiële portretten.

De verloving van Prinses Beatrix met Claus von Amsberg werd in haar ouderlijk huis bekend gemaakt en op televisie uitgezonden. Vanuit Kasteel Drakesteyn, gelegen in Lage Vuursche, bezochten zij Paleis Soestdijk natuurlijk nog regelmatig, bijvoorbeeld tijdens de defilés op Koninginnedag.

Afscheid
De laatste keer dat de gehele koninklijke familie op het bordes van Paleis Soestdijk verscheen was op 5 december 2004 om afscheid te nemen van Prins Bernhard na zijn overlijden..

Dit is het laatste jaar dat Paleis Soestdijk te bezichtigen is. Het Paleis is alleen toegankelijk door middel van een rondleiding inclusief een bezichtiging van de fototentoonstelling voorafgaand. Kaarten voor de rondleiding zijn te koop via www.paleissoestdijk.nl.

(Persbericht van de Stichting Openstelling Paleis Soestdijk).