Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen


7 januari 2010, Utrecht

------

Akkoord over nieuwe cao Philips

CNV Vakmensen heeft vannacht een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor elektronicaconcern Philips. De cao geldt voor ongeveer 15.000 werknemers.

CNV-onderhandelaar Arthur Bot is tevreden. 'Philips was aanvankelijk niet bereid om een loonsverhoging af te spreken. Daar is men gelukkig van teruggekomen. In de nieuwe cao krijgen de werknemers er in totaal 1,75 procent bij.'

De nieuwe cao heeft een looptijd van 18 maanden (van 1 januari 2010 tot 1 juli 2011). De eerste loonsverhoging krijgen de werknemers per 1 november 2010 (1 procent), de tweede loonsverhoging per 1 mei 2011 (0,75 procent).

Verlenging sociaal plan

Een andere belangrijke afspraak is dat het sociaal plan voorlopig op peil blijft. Het sociaal plan is met twee jaar verlengd, met een aantal aanpassingen. Werknemers die dit jaar hun baan kwijtraken, krijgen nog een vertrekvergoeding op het niveau van het oude sociaal plan (gebaseerd op de oude kantonrechtersformule). In 2011 gaat de vertrekvergoeding in stapjes omlaag. Bot: 'In het sociaal plan zitten ook een aantal extra's, zoals een regeling voor vrijwillig vertrek, extra hulp bij het vinden van een andere baan en verdubbeling van het opleidingsbudget tot 5.000 euro. Al met al is dit nog steeds een zeer redelijk sociaal plan.'

Sociale innovatie en scholing

In de cao is ook afgesproken dat er een werkgroep sociale innovatie komt, die de positie van de werknemers op de kaart zal zetten. De werknemers krijgen ook twee extra vrije dagen die zij kunnen gebruiken voor scholing.