Gemeente Lopik

KUBUS wint Ereprijs

Op woensdag 6 januari 2010 vond de feestelijke uitreiking plaats van de Ereprijs Wijk- en Buurtbeheer 2009. Tijdens deze drukbezochte avond, waarop eveneens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lopik werd gehouden, riep de jury KUBUS uit als winnaar. Tweede werd Dorpsvereniging Polsbroek en de derde plaats was voor de Theater-dinershow "de 8e hemel" van Stichting ExpresZie samen met de Deci-Belles en Simply Joy.

Als inwoners samen met buurt- of dorpsgenoten de leefbaarheid van de woonkern verbeteren, kan de vrijwilligersgroep de Ereprijs wijk- en buurtbeheer winnen. De Ereprijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een drietal geldprijzen. De eerste prijs is een bedrag van EUR 500,-. De vrijwilligers van deze groep ontvangen tevens een decoratie. Het bedrag mag vrij worden besteed, maar moet wel ten dienste van de groep of wijk worden gebracht.

Jury

De jury bestond uit mevrouw Nederend, mevrouw De Graaff en de heren Van den Broek, Van Os en De Roos, allen gemeenteraadsleden. De jury had de opdracht om uit negentien inzendingen vijf inzendingen te nomineren en van die vijf drie prijswinnaars aan te wijzen. Daarbij is gekeken naar de volgende criteria:

* speciale projecten óf jaarlijks terugkerende (dus 1 x per jaar) evenementen óf regelmatige (bijv. wekelijkse) activiteiten;
* heeft de groep zelf de uitvoering verzorgd en zelf eventuele problemen opgelost?;

* heeft de groep breed draagvlak gecreëerd?;
* hebben de activiteiten de sociale samenhang bevorderd, zijn ook andere mensen bij de buurt-/wijksamenleving betrokken?

De jury is tot de conclusie gekomen dat alle inzendingen aan deze criteria voldoen! Daarom een welgemeend compliment aan al die vrijwilligers die steeds weer klaar staan om al deze activiteiten te organiseren.

Vijf genomineerden

Onderstaand een overzicht van de vijf genomineerden en de bevindingen van de jury.


1. KUBUS

Zo'n 200 mensen in beweging zetten om voor één nacht iets speciaals te organiseren, wie bedenkt zoiets: vrijwilligers inspireren om iets te ontwerpen, te bouwen, in te richten, te bemannen, en het publiek aangenaam bezig te houden. Een geweldig evenement dat het dorpsgevoel versterkte, en dat op 31 oktober in Cabauw 10 musea opleverde waar zo'n 2.500 à 3.000 mensen op afkwamen.

Een volstrekt unieke prestatie die niet alleen door de hele Cabauwse gemeenschap is gedragen, maar die zijn uitstraling had naar de hele gemeente en ver daarbuiten: het enthousiasme, de originaliteit en de kwaliteit van de verschillende musea was verbazingwekkend; ieder museum was weer anders en overal waren samenwerking en creativiteit zichtbaar om oplossingen te bedenken; de reacties van het publiek én van de pers waren lovend.


2. Dorpsvereniging Polsbroek

Ook in Polsbroek is een groep vrijwilligers bijna dagelijks actief om van alles te organiseren voor de bewoners; sport, spel en vermaak samen beleven maakt het mogelijk (nieuwe) contacten te leggen en een gezellige dag te beleven; de circa 96 vrijwilligers houden activiteiten die goed en leuk waren in ere en bedenken en organiseren ook steeds nieuwe activiteiten: moederdag, straatspeeldag en beachvolleybal, kerstballen knutselen, kanoën en avondvierdaagse, iedere maand is er voor een breed publiek iets te doen.

Een zeer actieve buurtvereniging die er steeds in slaagt nieuwe activiteiten te bedenken en te organiseren voor de bewoners; en aan alle leeftijden wordt gedacht; een voorbeeld hoe vrijwilligers de bewoners bij de buurt kunnen betrekken met niet alleen gezelligheid als doel, maar ook het opvangen van de jeugd en ervoor zorgen dat die een plek hebben om elkaar te vinden; en dat komt de leefbaarheid ten goede.


3. Theater-dinershow "de 8^e hemel" van Stichting Expreszie samen met de Deci-Belles en Simply Joy

Een impuls voor de cultuur in Lopik; de jury weet dat Lopik een breed cultureel verenigingsleven heeft en dat er veel wordt gemusiceerd, gezongen en gedanst; en het is mooi mee te maken dat de diverse culturele organisaties elkaar kunnen vinden om samen een groot spektakel te organiseren; ongeveer 70 deelnemers hebben zo'n 360 bezoekers verwend met een prachtige show en daar hebben ze terecht veel enthousiaste reacties op gekregen.

Een geweldige activiteit waarbij alle aspecten van betrokkenheid en samenwerking zichtbaar zijn; een nooit eerder vertoonde theatershow, waarbij je ook nog eens lekker kon eten; een initiatief dat goed laat zien hoe actief onze musische verenigingen zijn en hoe belangrijk het is om dat te koesteren!


4. Buurt- en speeltuinvereniging 't Jaarsveldje

Het hele jaar wordt er van alles georganiseerd, vooral voor de kinderen: van schaatsen tot vissen, van hutten bouwen tot kerststukjes maken, van Paasbingo tot de intocht van Sinterklaas, en sportieve en gezellige toernooien. Bijna iedere maand was er wel iets te doen. En dit steeds om de gezelligheid, de saamhorigheid en de betrokkenheid te stimuleren en om tradities in stand te houden.


5. De Nachtwacht

35 vrijwilligers trekken er iedere zaterdagnacht weer op uit om de overlast in het centrum van Lopik te bestrijden; en met succes, overlast en vernielingen zijn beduidend verminderd. Een initiatief dat uit de buurt zelf is opgekomen, en dat helemaal met eigen inzet goed loopt; bij zo'n project kan dat alleen maar als de saamhorigheid groot is en als alle deelnemers het ook leuk vinden om te doen; het is tenslotte niet niks om van 01.00 tot 04.00 in soms rumoerig Lopik aanwezig en zichtbaar te zijn.

Drie prijswinnaars

De winnaars van de ereprijs wijk- en buurtbeheer 2009 zijn geworden:


1. KUBUS;


2. Dorpsvereniging Polsbroek;


3. Theater-dinershow "de 8^e hemel" van Stichting Expreszie samen met de Deci-Belles en Simply Joy.