Rijksvoorlichtingsdienst

Replica historisch verkenningsvliegtuig naar Militaire Luchtvaart Museum

Een replica van een Koolhoven FK.51 verkenningsvliegtuig wordt op maandag 11 januari toegevoegd aan de collectie van het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) in Soesterberg. Het toestel is een belangrijke historische aanwinst voor het museum. De overdracht vindt plaats in aanwezigheid van de commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen.

De vliegtuigbouwer Frits Koolhoven heeft bijna 60 verschillende vliegtuigtypen ontworpen en vele honderden vliegtuigen gebouwd. Wereldwijd is slechts een van zijn vliegtuigen bewaard gebleven.

De bouw van de FK.51 replica is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum. De Stichting streeft ernaar om vliegtuigen van de vooroorlogse Nederlandse militaire luchtvaart naar authentiek voorbeeld te reconstrueren. Uit die periode zijn nagenoeg geen originele militaire vliegtuigen bewaard gebleven.

Voor de bouw van deze FK.51 is uitgebreid historisch en technisch onderzoek gedaan. Het vliegtuig is in delen gebouwd in Nederland, Oostenrijk en Engeland. De originele motor is afkomstig van de Stichting Koolhoven Vliegtuigen en is in Nederland gereviseerd met onderdelen uit Zuid-Afrika.

Noot voor redacties (