Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Met de staart tussen de benen

7 jan 2010 Nummer: R

Als biggen met de staart tussen de benen lopen, worden ze vaak slachtoffer van staartbijten. Oplettende varkenshouders kunnen dus preventieve maatregelen nemen om staartbeschadigingen te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Johan Zonderland van het onderzoeksinstituut Livestock Research, onderdeel van Wageningen UR. Hij publiceerde vorige maand hierover in Applied Animal Behaviour Science. Â Zonderland observeerde bijna duizend âgespeendeâ biggen: biggetjes tussen de vier en tien weken oud die net van de zeug gescheiden waren. Hij registreerde de houding van de niet-gecoupeerde biggenstaarten. Die staart bevat een krul, staat gestrekt naar achteren, hangt of zit geklemd tussen de achterpoten, viel Zonderland op.

Krullen âBij het vorige onderzoek was ons als opgevallen dat biggen met krullen in de staart vrijwel nooit beschadigingen hadden. Bij biggen met de staart tussen de poten was er vaak iets aan de hand.â Dat heeft hij nu gekwantificeerd. Een kwart van de biggen die bij twee waarnemingen met de staart tussen de benen liep, had na drie dagen een serieuze verwonding aan de staart. Bij 32 procent van deze biggen waren bijtpuntjes van andere biggen waar te nemen. âMet de staart tussen de benenâ is dus een voorbode van staartbeschadigingen. âHet bijtgedrag van de biggen is dan al gaande, alleen je ziet dan nog geen schade aan de staartenâ, zegt Zonderland.

Varkenshouders kunnen een uitbraak van staartbijten dus tijdig onderkennen en voorkomen. Twee keer per dag handjesvol stro verstrekken helpt al behoorlijk, wees ander onderzoek van hem uit. âAls er eenmaal wonden met bloed op de staart zitten, is het probleem van staartbijten veel moeilijker terug te dringen.â Voorwaarde is dat de varkenshouder regelmatig aandachtig door de stal loopt om het gedrag van de biggen, inclusief de houding van de staart, te beoordelen.Â

Dat is niet eenvoudig als je drieduizend varkens in je stallen hebt staan, beaamt de onderzoeker. Maar er zit niets anders op, omdat hij nog geen algemeen geldende oorzaak van het staartbijten heeft gevonden. âElk hok met biggen heeft zijn eigen verhaal.â | Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl.

(c) 2010 Wageningen UR.