Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 11.45 uur

Utrecht, 07-01-2010

Fraudeur aangehouden

AMERSFOORT De politie heeft op 22 december een 39-jarige inwoner van De Meern aangehouden in verband met betrokkenheid bij een aantal oplichting- en fraudezaken.

In de periode oktober 2008 tot december deden een 8-tal particulieren evenals een 3-tal bedrijven aangifte bij verschillende politieregios van oplichting gepleegd door het opmaken van een vervalst stuk of het gebruik hiervan.

De verdachte heeft als beroep financieel tussenpersoon/adviseur en geeft zich ook als zodanig uit bij potentiële cliënten. In veel voorkomende gevallen sluiten de cliënten, door tussenkomst van hem, een hypotheek af bij een willekeurige geldverstrekker. Voor het aanvragen van genoemde hypotheken diende(n) de cliënt(en) meerdere bescheiden te leveren waaronder bankafschriften, werkgeversverklaringen en/of loonstroken.

Verdachte wordt onder meer verdacht van het vervalsen van documenten waaronder bankafschriften, werkgeversverklaringen en/of loonstroken van de oorspronkelijke hypotheekgever en/of met gebruikmaking van bovengenoemde vervalste documenten, het aanvragen/afsluiten van een persoonlijke lening of het aanvragen/afsluiten van een verzekeringsproduct op naam van oorspronkelijke hypotheekgever.

De verdachte is voorgeleid bij justitie en zit in voorlopige hechtenis

Brandstichter verzet zich met geweld tijdens aanhouding

AMERSFOORT De politie heeft woensdag 6 januari een verdachte aangehouden die brand stichtte in een leegstaand pand op het terrein van de Sinaï-kliniek aan de Laan 1914.

In verband met de laatstelijk vaker voorkomende brandstichtingen op dit terrein surveilleerden agenten rond 13.30 uur op het terrein. Daarbij zagen zij dat een persoon zich verborg achter een raamkozijn en kennelijk poogde aan een waarneming te ontkomen. Zij spraken de man aan en verzochten hem te blijven staan. De man voldeed hier niet aan en rende het voormalige centrum in.

De agenten zetten te voet de achtervolging in en zagen in het voorbijgaan dat er een begin van brand was in de ruimte waar de verdachte zich had opgehouden. De vluchtende verdachte had in een ruimte een fiets staan waarmee hij zich uit de voeten maakte in de richting van Laan 1914. Eenmaal op de verharde weg stapte hij op de fiets en ging hij er fietsend vandoor. De agenten die hem nog steeds op de hielen zaten, en inmiddels weer in een politiewagen achter de verdachte aanreden, slaagden erin om hem bij de fietstunnel op de Dodeweg klem te rijden.

De verdachte kwam ten val maar verzette zich direct tegen de twee agenten die hem wilden aanhouden. Hierbij sloeg hij meerdere keren in het gezicht en op het lichaam van de agenten. De agenten lukten het uiteindelijk om, met forse krachtinspanning, de verdachte te boeien en over te dragen aan assisterende collegas. Ook tijdens het overbrengen naar het politiebureau bleef de man uitermate agressief en beledigend naar de agenten. De agenten die de aanhouding pleegden liepen licht letsel op aan het gezicht en lichaam.

De verdachte, een 24-jarige Amersfoorter, is ingesloten. De recherche doet nader onderzoek naar zijn betrokkenheid bij andere brandstichtingen.

Diefstal uit woning

AMERSFOORT De politie heeft woensdagavond een 27-jarige Amersfoorter aangehouden die kort daarvoor een diefstal uit een woning had gepleegd op de Bachweg.

Rond 18.10 uur kreeg de politie de melding dat er rond 17.00 uur een diefstal was gepleegd uit een woning waarbij de verdachte een laptop had ontvreemd. Van de verdachte was een goed bruikbaar signalement bekend. Surveillerende agenten zagen de verdachte rond 18.25 uur lopen op het Stationsplein en hielden hem aan. Tijdens het onderzoek bleek dat de Amersfoorter kennelijk ook de betaalpas van de bewoner had gestolen en daar inmiddels een aanzienlijk bedrag mee had opgenomen bij een betaalautomaat. Ook de laptop werd in zijn bezit aangetroffen.

De verdachte is ingesloten op het politiebureau. De recherche doet nader onderzoek.