ABVAKABO FNV

Gaan ambtenaren wel of niet actievoeren?

7 januari 2010
Het College van Arbeidszaken (CvA) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten twijfelt aan de actiebereidheid van ambtenaren.

Actievoerder (Lex van Lieshout)

Dat zegt het CvA in een reactie op de website van Republic. 'We zullen nog wel eens zien of de actiebereidheid zo klein is', reageert ABVAKABO FNV.
De vakbond is niet verbaasd over die reactie. 'Het typeert de arrogante houding van de werkgevers tot nu toe: tijdens de cao-onderhandelingen hebben ze achterover geleund en ook de overweldigende uitslag van ons referendum wijzen ze van de hand', zegt Ruud Kuin van ABVAKABO FNV.

Op 16 december konden de ambtenaren van de gemeenten via een referendum hun stem uitbrengen over het eindbod van de werkgevers. Maar liefst 96,6 procent van de 32.500 ambtenaren die hun stem uitbrachten, wezen het eindbod van het CvA van de hand. Kuin: 'Het is duidelijk dat het draagvlak voor het standpunt van de bonden, vóór werkzekerheid én koopkrachtbehoud, enorm is. Dus we zullen nog wel eens zien of de actiebereidheid onder ambtenaren zo klein is.'

Maandag 11 januari komen in elk geval bestuurders van de gezamenlijke vakbonden en de Landelijke Actie Comités (LAC) bijeen in Utrecht voor een bespreking over een strategie om de werkgevers in beweging te krijgen. Ook de bestuurders en LAC's van de provincies en waterschappen sluiten hier bij aan.

Formeel zijn de onderhandelingen bij de waterschappen nog niet afgerond en komt er nog een onderhandelingsronde, maar de onderhandelingen lijken ook hier muurvast te raken. Bij de provincies zijn de onderhandelingen in november al vastgelopen. De drie decentrale overheden hebben nu besloten gezamenlijk op te trekken en acties voor te bereiden.