Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Ontwikkelingen bodemverontreiniging Doorn

In de Heuvelweg in Doorn is medio november tijdens rioleringswerkzaamheden ernstige bodemverontreiniging aangetroffen. De verontreiniging is aangetroffen op 0,5 - 2,5m diepte. Onderzoek heeft uitgewezen dat er PAK's en zware metalen in de grond aanwezig zijn. Om de werkzaamheden in de Heuvelweg niet teveel te vertragen is een spoedprocedure opgestart om tot sanering van de grond te komen. Het is immers wettelijk niet toegestaan in vervuilde grond te graven. De rioolwerkzaamheden zijn daarom tijdelijk stopgezet.

Volksgezondheid
De vervuiling veroorzaakt geen gezondheidsrisico's voor de bewoners van de Heuvelweg zolang men niet direct met de vervuilde grond in aanraking komt. Om die reden is de vervuilde grond direct na constatering van de verontreiniging afgedekt. Wanneer er geen rioolwerkzaamheden zouden plaatsvinden, zou deze situatie volgens de wet nog een tijd mogen blijven voortbestaan.

Sanering
Inmiddels heeft de provincie een beschikking afgegeven voor het saneren van de grond over de hele breedte van de weg en een lengte van ca 60m. De sanerings- en rioolwerkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Wanneer dat is gebeurd kunnen de bestratings-werkzaamheden worden uitgevoerd. De verwachting is dat de Heuvelweg in de loop van april weer open is.

Vervolgonderzoek
Tijdens of direct na de sanering vindt een vervolgonderzoek plaats om het vervuilde gebied op openbaar en particulier terrrein exact te bepalen en vast te stellen of er nog verdere sanering moet plaatsvinden.