Gemeente Heerhugowaard


Gladheidsbestrijding aangepast door tekort aan zou

Door de aanhoudende sneeuw- en ijsoverlast zijn de strooizoutreserves van de gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard bijna uitgeput. In beiden gemeenten is de voorraad afgelopen maandag voor het laatst aangevuld. Maar omdat verdere levering uitblijft, gaan beide gemeenten over op een aangepaste bestrijding van de gladheid.

De huidige leverancier van het strooizout is zoutproducent Akzo Nobel. Zij hebben vandaag laten weten dat op korte termijn geen nieuw strooizout aan gemeenten wordt geleverd. Rijk en Provincie krijgen voorrang bij de levering van strooizout om de landelijke hoofdwegen begaanbaar te houden.

Maatregelen
In Alkmaar en Heerhugowaard worden extra medewerkers en materieel ingezet om de volgende maatregelen te treffen:
⢠Wegen en fietspaden worden gedurende de dooi zoveel mogelijk sneeuwvrij gemaakt
⢠Er wordt gestrooid met een mengsel van zand en een zoutwaterconcentratie
⢠Het strooien wordt beperkt tot de hoofdaders van de stad ⢠De uitgifte van strooizout aan burgers is stopgezet Wethouder Simon Binnendijk: âHelaas zijn deze maatregelen minder effectief dan de gangbare gladheidsbestrijding. Maar op deze manier kunnen we in Alkmaar de gladheid met onze eigen voorraad nog een tijdlang bestrijden.â
Wethouder Cristiaan Kwint: âDe afgelopen dagen hebben we in Heerhugowaard met succes de gladheid bestreden. We hebben dan ook veel aan de hulp van onze inwoners.â

Wat kunnen inwoners zelf doen
De gemeenten roepen inwoners op om zoveel mogelijk hun eigen stoep sneeuw- en ijsvrij te houden. Dit kan op de onderstaande manier: ⢠Schep sneeuw zoveel mogelijk weg naar een plek waar niemand er last van heeft.
⢠Veeg de stoep met een harde bezem na. Houd bij het vegen de goten en rioolputten vrij.
⢠Strooi vervolgens zout of zand op plekken waarover gelopen of gereden wordt, alleen dan wordt het strooizout effectief. ⢠Steek ijs weg met een schep of strooi zand om de stoep begaanbaar te maken.
⢠Een dagelijkse herhaling van de bovenstaande punten geeft het beste resultaat.

Gemeente Heerhugowaard stad van kansen