Gemeente Lelystad

Betere programmering theater Agora leidt tot meer bezoekers

Woensdag 6 januari 2010

Theater Agora heeft in 2009 belangrijke stappen gezet, die leiden tot een verbeterde exploitatie. Dat wordt zichtbaar in de stijgende bezoekersaantallen van het afgelopen jaar, wat opmerkelijk genoeg indruist tegen de landelijke tendens van dalende bezoekcijfers bij theaters.

Bijstelling culturele programmering

Dit is het resultaat van de, aan Lelystadse voorkeuren, aangepaste culturele programmering van het theater in het seizoen 2009-2010. Op basis van de voorlopige resultaten voor 2009 kan nu worden geconcludeerd dat de effecten van de bijstelling van de culturele programmering merkbaar zijn. Opmerkelijk hierbij is dat vooral de stijging van de bezoekcijfers voor het aanbod in de kleine zaal substantieel is.

Prijsbeleid

Om het bezoek aan theater voor meer inwoners in Lelystad mogelijk te maken, is vanaf het nieuwe theaterseizoen voor verschillende voorstellingen prijsdifferentiatie toegepast. Ook dit prijsbeleid draagt bij aan de stijging van de bezoekcijfers. Om die reden wordt nu ook overwogen om vanaf het volgende theaterseizoen bij bepaalde producties een prijsdifferentiatie voor het stoelenplan (prijsverschil per rang) in te voeren.

Nieuwe doelgroepen

Een tweede element waar het Agora theater op inzet is een beter bereik bij doelgroepen voor wie het bezoek aan het theater (nog) niet vanzelfsprekend is. Zo is in het culturele programma aanbod opgenomen, dat zich richt op de inwoners met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. Ook ten behoeve van de moslimgemeenschap biedt de Agora een aanbod, dat de drempel naar het theater verlaagt. Voor jongeren wordt met De Kubus een samenwerkingsprogramma ontwikkeld om ook bij deze doelgroep het theaterbezoek te stimuleren.

Goed vooruitzicht

Op grond van de voorverkoop en de verkoop van losse kaarten in de tweede helft van 2009 is de verwachting dat het Agora theater in het seizoen 2009 - 2010 voor het culturele programma meer dan 45.000 theaterbezoekers zal ontvangen.

Exploitatie cultureel programma

De bijstelling van het culturele aanbod vertaalt zich ook in de exploitatie. Voor 2009 komt het totale tekort op de culturele activiteiten op EUR 65.000,-, na een gunstig verlopen tweede halfjaar. Voor 2010 verwacht de stichting voor het eerst na de opening van het nieuwe theater weer een positief saldo te kunnen realiseren op haar culturele activiteiten van EUR 50.000,- Bij de exploitatie van de culturele programmering kan daarmee binnen een periode van een jaar het saldo met EUR 115.000,- positief worden beïnvloed.

Commerciële verhuur

Theaterbezoek en de markt van commerciële activiteiten zijn conjunctuurgevoelig en daarmee in belangrijke mate afhankelijk van autonome ontwikkelingen. Deze niet-beïnvloedbare ontwikkelingen blijken in 2009 geen gevolgen te hebben voor het theaterbezoek, maar manifesteren zich nu wel bij de commerciële activiteiten van het theater. De effecten van de economische teruggang die Nederland momenteel ondergaat, vertalen zich in 2009 rechtstreeks in een forse dip in de markt voor commerciële zaalverhuur.

Grote verhuringen onder druk

Zo zijn grote verhuringen, die al waren geboekt, in de loop van 2009 geannuleerd of tot nader order uitgesteld. Vanwege deze marktontwikkeling, zijn door de directie al diverse maatregelen in de bedrijfsvoering doorgevoerd. Dit heeft niet kunnen voorkomen dat het negatieve resultaat van deze activiteiten een zware wissel trekt op de exploitatie. Hoewel op grond van de huidige orderportefeuille voor verhuringen in 2010, voorzichtig kan worden gesteld dat de markt voor commerciële verhuringen weer aan lijkt te trekken, blijft dit voorlopig een onderdeel van de exploitatie die met grote onzekerheden gepaard gaat.

Totale exploitatie

Het resultaat van de commerciële activiteiten en horeca zijn van grote invloed op de totale exploitatie van het theater. In 2009 is in de bedrijfsvoering al een structurele kostenreductie gerealiseerd van EUR 215.000,-. Op basis van een verdere aanscherping van de bedrijfsvoering en de huidige ontwikkelingen in het theaterbezoek en de markt voor commerciële activiteiten, gaat het bestuur er van uit dat ondanks de verlaagde subsidie het exploitatietekort in 2010 wordt teruggebracht naar EUR 100.000,- en in 2011 zelfs nihil zal zijn. Voor 2012 wordt uitgegaan van een positief resultaat. Dit uiteraard onder voorbehoud van eventuele effecten van de economische crisis. Het verwachte exploitatietekort in 2009 en 2010, heeft wel tot gevolg dat het stichtingbestuur partieel of volledig aanspraak zal gaan maken op de lening bij de gemeente waarvoor bij het raadsbesluit van 2008 een voorziening is getroffen.

Positief, maar broos

De vooruitzichten voor de toekomst van theater Agora zijn positief, maar blijven gelijktijdig ook broos. Het is daarmee zaak dat in de bedrijfsvoering van het theater constant alert en adequaat op de marktontwikkelingen wordt geanticipeerd.

---