Gemeente Lelystad

Collegevoorstel voortzetting particuliere woningverbetering

Woensdag 6 januari 2010

Het project BouwAdviesWinkel loopt op 31 december 2009 af. Het vergroten van de leefbaarheid en het verbeteren van de uitstraling van bestaande wijken blijft echter ook in de toekomst een belangrijk thema.

Voorzetting Particuliere woningverbetering

Het stimuleren van particuliere woningverbetering draagt hier in belangrijke mate aan bij. Daarom stelt het college aan de gemeenteraad voor om het project Particuliere woningverbetering voort te zetten. Werkzaamheden van de BouwAdviesWinkel krijgen een plek binnen de wijkpost / mfa (multifunctionele accommodatie).

Nieuw concept

Niet op precies dezelfde wijze zoals in de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden in de Zuiderzeewijk, maar als onderdeel van een nieuw wijkconcept. De ervaring die in de Zuiderzeewijk is opgedaan heeft geleerd dat een fysieke aanpak alleen onvoldoende inspeelt op de vraag. In sommige huishoudens bestaat er een heel andere hulpvraag die eerst moet worden opgelost voordat men aan het renoveren van de woning toe kan komen. Daarom wordt in het nieuwe wijkconcept gezocht naar een aanpak die waar nodig verbinding tot stand brengt in fysieke en sociaal maatschappelijke (hulp)vragen. De activiteiten van de BouwAdviesWinkel worden hier een onderdeel van. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel wordt de wijze waarop dit nieuwe concept wordt ingevuld in het voorjaar nader uitgewerkt. Particuliere eigenaren zullen hierbij worden betrokken.

---