MBO raad

Aob-onderzoek naar marktwerking inburgeringsonderwijs onderschrijft waarschuwingen MBO Raad

07-01-2010 - Marktwerking in het inburgeringonderwijs gaat ten koste van de kwaliteit van de inburgeringscursussen en de werkgelegenheid. Met deze conclusie presenteert de Algemene Onderwijsbond (Aob) donderdag 7 januari het onderzoek 'Effecten van marktwerking op arbeid: inburgeringscursussen'. De Aob onderstreept daarmee de waarschuwing die de MBO Raad al meer dan een jaar uitdraagt.

Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad: "Het lijkt erop dat bij aanbestedingen vooral wordt gekeken naar de kostprijs. Die is bij de roc's inderdaad hoger, maar daar krijg je letterlijk meer waar voor je geld. De roc's bieden immers in het verlengde van inburgeringscursussen tal van mogelijkheden, zoals taaltrainingen en beroepsopleidingen, die een inburgeraar helpen om zijn plaats in de maatschappij te veroveren. Gemeentes zouden bij de aanbestedingen dus verder moeten kijken dan alleen de inburgeringscursus. Niet alleen in het belang van de inburgeraar, maar ook omdat veel kennis en kunde op een onverantwoorde manier verloren dreigt te gaan."

Het onderzoek 'Effecten van marktwerking op arbeid: inburgeringscursussen' is uitgevoerd door Regioplan.

Lees ook:

* 'Honderden banen weg bij roc's' (artikel Algemene Onderwijsbond).
* Rapport: effecten van marktwerking op arbeid: inburgeringscursussen.

* 'Drie jaar wet inburgering en marktwerking: 'Het is een rommeltje' (Back Stage, opinieblad over beroepsonderwijs en educatie).

Meer informatie
Marije Hulsbosch, persvoorlichter MBO Raad: 06-50 27 26 73.

Bron/Auteur: Webredactie