Eerlijke Bankwijzer breidt uit met Dierenbescherming

07/01/2010 13:39

Oxfam Novib

Dierenwelzijn opgenomen in Eerlijke Bankwijzer

Den Haag, 7 januari 2010. Vanaf 22 januari 2010 sluit de Dierenbescherming zich aan bij de Eerlijke Bankwijzer. Voortaan wordt het bankbeleid dan ook op dierenwelzijn vergeleken. Op 22 januari bestaat de Eerlijke Bankwijzer precies 1 jaar en wordt een overzicht gepubliceerd van de mate waarin Nederlandse banken hun beleid op sociale en milieuonderwerpen hebben aangescherpt in het afgelopen jaar.

De Eerlijke Bankwijzer werd gelanceerd op 22 januari 2009. Doel is de verduurzaming van banken met behulp van de consument. Zo'n 90.000 consumenten hebben in het afgelopen jaar hun bank vergeleken met andere banken op maatschappelijke issues. Duizenden bezoekers van de Eerlijke Bankwijzer hebben hun bank aangeschreven met het verzoek om beter beleid te voeren op onderwerpen als klimaat en mensenrechten. De oprichters van de Eerlijke Bankwijzer, Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en Milieudefensie verwelkomen de toetreding van de Dierenbescherming, omdat daarmee het draagvlak verder verbreed wordt.

Een fatsoenlijk bankbeleid op dierenwelzijn is van groot belang, zo bleek ook uit tal van reacties van consumenten. Frank Dales, directeur Dierenbescherming: "Banken kunnen met hun beleggings- en financieringsbeleid veel invloed uitoefenen op verbetering van het welzijn van dieren. Zo kunnen zij bedrijven die er zeer dieronvriendelijke praktijken op nahouden weigeren en diervriendelijke initiatieven van bedrijven stimuleren en ondersteunen, daar waar de wetgever tekort schiet."

Op 22 januari 2010 organiseert de Eerlijke Bankwijzer een symposium om het éénjarig bestaan te markeren. Op die dag publiceert de Eerlijke Bankwijzer een jaaroverzicht en de nieuwe kwartaalupdate van de inspanningen van banken om hun maatschappelijk beleid te verbeteren. Tijdens het symposium zullen enkele prominente gastsprekers het woord voeren over het belang van verduurzaming van de financiële sector in het licht van financiële crisis, de klimaatcrisis en het armoedevraagstuk. Ook zal aandacht worden besteed aan het provisiebeleid van banken in relatie tot duurzaamheid.

Via www.eerlijkebankwijzer.nl kunnen spaarders nu bewuster kiezen voor een bank en deze op tal van thema's van klimaat tot mensenrechten en dierenwelzijn vergelijken.

Einde Bericht





http://www.bankenwijzer.nl