Dierentuinen in totaal nauwelijks minder bezoekers in 2009

07/01/2010 13:43

NVD Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

Amsterdam, 7 januari 2010. In het afgelopen jaar hebben de 15 dierentuinen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) een kleine 10.5 miljoen bezoekers getrokken. Dat is slechts 1 % minder dan in 2008. De bezoekersaantallen per dierentuin zijn wel verschillend, sommige hebben beduidend meer bezoekers getrokken o.a. door het in gebruik nemen van nieuwe dierverblijven of overdekte speelmogelijkheden en andere tuinen zijn iets achter gebleven in bezoekersaantallen bijvoorbeeld doordat er gewoon minder toeristen waren.

Van de 50 dierentuinen in Nederland zijn er 15 aangesloten bij de NVD. Lid worden van de NVD kan alleen als de dierentuinen voldoen aan hoge eisen, die gesteld worden aan dierenwelzijn. De leden werken daarnaast nauw samen in fokprogramma's voor bedreigde diersoorten, zorgen met behulp van educatieve programma's aan het bekend en bemind maken van exotische dieren bij bezoekers en zetten zich in voor natuurbescherming over de hele wereld.

Het jaar 2009 begon voorspoedig met enorme bezoekersaantallen in het voorjaar. De prachtige voorzomer heeft daaraan meegeholpen. In de maanden juli en augustus, normaal de topmaanden voor de dierentuinen, bleven de bezoekersaantallen wat achter en dat werd niet meer ingehaald in de herfst. Uiteindelijk is het resultaat ondanks de recessie niet slecht te noemen.

Grote publiekstrekkers in 2009 waren natuurlijk de geboortes van diverse grote dieren:bijvoorbeeld in Dierenpark Amersfoort en Dierenpark Emmen werd een olifantje geboren, in Dierenpark Emmen, Diergaarde Blijdorp en GaiaPark Kerkrade Zoo zagen jonge giraffes het levenslicht maar ook werden in Burgers'Zoo Adelaarsroggen geboren, een heel bijzondere gebeurtenis in een dierentuin. In het Dolfinarium werden maar liefst 3 dolfijnen geboren en heel bijzonder zelfs een bruinvis. Het is wereldwijd pas de tweede keer dat er in een dierentuin een bruinvis is geboren.

Alle NVD dierentuinen zijn altijd bezig met vernieuwingen: in 2009 werd in GaiaPark Kerkrade Zoo de DinoDome geopend,(een overdekt speelparadijs dat geheel in het teken staat van dinosauriërs) en verrees in Dierenpark Amersfoort een gloednieuw en duurzaam olifantenverblijf. Bijzonder was ook de benoeming van Erik de Jong als Artis-professor aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de realisatie van een splinternieuw verblijf in Ouwehands Dierenpark voor de pinguïns. Voor het eerst werd in Dierenpark Emmen dit jaar het China Festival of Lights georganiseerd, dat nog tot 7 februari 2010 te bezichtigen is.

Ook in 2010 staan mooie gebeurtenissen op de agenda: Dierenpark Emmen bestaat in 2010 75 jaar en in Apenheul zal van mei t/m september de natuurfototentoonstelling van de BBC 'Wildlife Photographer of the Year' te zien zijn. Daarnaast is 2010 het Jaar van de Biodiversiteit, een thema waar de dierentuinen ruimschoots mee aan de slag zullen gaan. Kortom, voldoende redenen om ook in 2010 de dierentuinen weer te bezoeken!

Bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zijn de volgende 15 grootste dierentuinen in Nederland aangesloten:

Apenheul/Apeldoorn, Aqua Zoo Friesland/Leeuwarden, Artis/Amsterdam, Burgers'Zoo/ Arnhem, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel/Epe,Dierenrijk/Nuenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam, Dolfinarium/Harderwijk, GaiaPark Kerkrade Zoo, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna/Alphen aan de Rijn, Zoo Parc Overloon.






Noot voor de redactie: