Gemeente Stede Broec

Vergadering Erfgoedcommissie Stede Broec
Onder de grond van onze gemeente liggen veel resten uit het verleden verscholen. Prehistorische vondsten zijn in het verleden vaak gedaan, maar er ligt nog veel meer. Ook uit de Middeleeuwen en de VOC-tijd, toen de stedelingen de wereldzeeën bevoeren, zijn er waardeloze resten overgebleven. Aardewerk, porselein, metalen voorwerpen, werden door de steeds rijker wordende bevolking weggegooid. De door hen gebouwde huizen worden soms gesloopt; prachtige tegels en andere bouwmaterialen komen dan tevoorschijn. Deze voorwerpen vertellen veel over dit deel van Westfriesland in het verleden en vormen een belangrijk deel van ons gezamenlijk erfgoed.

Helaas is het zo dat er nog maar weinig echt archeologisch onderzoek plaatsvindt voordat er wordt gestart met bouwen. De gemeente wil daar graag verandering in aanbrengen en is daar nu hard mee bezig. Ondertussen gebeurt er ook iets anders: schatgravers wroeten al jaren voor eigen gewin in de bodem van Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek. Zij doen zich voor als archeologen maar hebben hun eigen portemonnee op het oog. Belangrijke voorwerpen voor onze geschiedenis verdwijnen zo via de antiekhandel en marktplaats.nl uit Westfriesland en zien we nooit meer terug. Dat is een kwalijke zaak.

Bodemschatten van Stede Broec
Vanwege bovenstaande ontwikkelingen, heeft de gemeenteraad vorig jaar besloten een Erfgoedcommissie in te stellen. Zij heeft tot doel het college van burgemeester en wethouders te adviseren over de cultuurhistorische kwaliteit van onze leefomgeving in brede zin, bijvoorbeeld over het monumentenbeleid. Om die taak goed uit te kunnen voeren maken deskundigen op het gebied van restauratietechniek, bouwhistorie, architectuurhistorie en archeologie deel uit van deze commissie.

Vergadering Erfgoedcommissie
Op donderdag 14 januari is de tweede vergadering van de gemeentelijke Erfgoedcommissie. De vergaderingen van deze commissie zijn openbaar; u bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen. Het is wel wenselijk dat u zich vooraf even aanmeldt bij mevrouw A. Halsema van het taakveld RVE (telefoon 510180).
De agenda van deze commissievergadering kunt u downloaden in pdf. Aanvang: 19.30 uur. Locatie: Gemeentehuis Stede Broec.