Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

OPENBAAR

Contactpersoon Ons kenmerk Doorkiesnummer D. Bhairosingh OPTA/ACNB/2009/203680 (070) 315 92 50 M.M. Sluijters (070) 315 35 13 Y. van Donk (070) 315 35 37 Datum Onderwerp Bijlage(n) 29 december 2009 Opgave omzetgegevens 1. Formulier omzetgegevens 2. Relevante omzet 3. Model accountantsverklaring

BELANGRIJK: U bent verplicht om een opgave van uw omzetgegevens over het jaar 2008 voor 1 februari 2010 in te dienen bij OPTA. Indien u de opgave niet, onvolledig of niet tijdig hebt ingediend, overtreedt u de Telecommunicatiewet en het Besluit vergoedingen Telecommunicatiewet.

(Een Engelse versie van deze brief is op verzoek beschikbaar. An English version of this letter is available on request.)

Geachte heer / mevrouw,

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) houdt toezicht op de elektronische communicatiesector. Voor dit toezicht brengt het college u jaarlijks een vergoeding in rekening. Om de hoogte van deze vergoeding vast te kunnen stellen, verzoekt het college u jaarlijks een omzetopgave bij hem in te dienen. Voorgaande jaren is gebleken dat de verplichting om de omzetgegevens aan te leveren niet door alle aanbieders spontaan werd nageleefd. Dit beperkte het college bij een efficiënte uitoefening van zijn toezichtstaken. Daarom zal het college strikter toezien op tijdige aanlevering van de omzetgegevens.

Het college heeft tevens een aantal wijzigingen doorgevoerd ten aanzien van het proces en de informatie die u dient aan te leveren. Deze wijzigingen worden verder in de brief en bijlagen toegelicht, maar betreffen o.a. de verplichting om een gezamenlijke omzetopgave1 in te dienen wanneer u tot een groep van ondernemingen behoort, het invullen van uw relevante of totale netto-omzet op het formulier omzetgegevens als u tot categorie 2 behoort en het ondertekenen van het formulier omzetgegevens door de accountant als dat van toepassing is.


1 Meer informatie over het indienen van een gezamenlijke omzetopgave vindt u in de bijlage Relevante omzet.





Vergoedingenstelsel

Aanbieders worden op basis van de hoogte van hun relevante of totale netto-omzet (hierna: omzet2) in een bepaald jaar in drie categorieën ingedeeld. Hierbij gelden op basis van de Regeling vergoedingen OPTA 2010 de volgende grenswaarden:

Categorie Grensbedragen Vergoeding toezicht OPTA
1 omzet > 20 miljoen euro 0,068% van de omzet
2 2 miljoen euro omzet 20 miljoen euro 7.441
3 omzet
Aanbieders die in de eerste categorie vallen, worden op basis van een promillage, ter hoogte van
0,68 (oftewel 0,068%), van hun omzet belast. Aanbieders die in de tweede categorie vallen moeten een forfaitair bedrag, ter hoogte van 7.441 betalen. Aanbieders die in de derde categorie vallen, kunnen in aanmerking komen voor nihilstelling. In het formulier omzetgegevens (zie bijlage) kunt u lezen op welke wijze u uw opgave van de omzet dient te onderbouwen om voor nihilstelling in aanmerking te komen.

De minister van Economische Zaken stelt jaarlijks de grenswaarden, het promillage en het forfaitair bedrag vast in de Regeling vergoedingen OPTA. Zie voor uitleg de Regeling vergoedingen OPTA 20103.

Welke gegevens dient u aan te leveren?

Op het formulier omzetgegevens dient u aan te geven wat de hoogte is van uw omzet. U dient hierbij aan te geven of het uw relevante of totale netto-omzet betreft. Indien uw omzetopgave uw relevante omzet betreft en u behoort tot categorie één of drie, dan is slechts het vermelden van één bedrag (uw relevante omzet) niet voldoende. U dient dan een uitgewerkte opgave van uw relevante omzet aan te leveren. In het geval uw uitgewerkte opgave van de relevante omzet ondersteund wordt door een aparte accountantsverklaring, dient uw accountant tevens het formulier omzetgegevens te ondertekenen.

Voor aanbieders die tot categorie 2 behoren is het vermelden van één bedrag op het formulier omzetgegevens voldoende. In dit geval, hoeft u uw omzetopgave niet van een onderbouwing te voorzien. Wel dient u op het formulier omzetgegevens aan te geven of het uw relevante of totale netto- omzet betreft. Daarnaast verzoekt het college de aanbieders die op grond van artikel 2:394 BW de verplichting hebben om hun jaarrekening (inclusief winst- en verliesrekening) te deponeren bij de Kamer van Koophandel, deze jaarrekening ook aan het college te verstrekken.


2 Meer informatie over het verschil tussen de relevante en de totale netto-omzet vindt u in de bijlage Relevante omzet.
3 Beschikbaar vanaf januari 2010 op http://www.opta.nl/nl/registraties/tarieven/.





Zonder het formulier omzetgegevens is uw omzetopgave niet volledig. U dient het formulier omzetgegevens volledig ingevuld, ondertekend en voorzien van de gevraagde bijlagen terug te sturen aan het college.

Indien uw bedrijf behoort tot een groep van ondernemingen als bedoeld in artikel 2:24b Burgerlijk Wetboek, is slechts één van deze ondernemingen verplicht om een omzetopgave te doen voor alle ondernemingen die behoren tot deze groep. In dat geval dient deze onderneming de organisatiestructuur van de groep van ondernemingen waartoe uw onderneming behoort, inzichtelijk te maken. Tevens dient deze onderneming een verklaring van de accountant aan te leveren waarin bevestigd wordt dat de ondernemingen, waar de gezamenlijke omzetopgave betrekking op heeft, tot een groep van ondernemingen behoren.

Voor de volledigheid dient vermeld te worden dat u verplicht bent de gegevens overeenkomstig de waarheid aan te leveren. Indien het college constateert dat de verstrekte gegevens niet juist zijn, kan het college handhavende maatregelen treffen.

Let op, indien uw omzet wordt meegenomen in de omzetopgave van een andere onderneming, dient u nog wel het formulier omzetgegevens (tijdig) aan het college te verstrekken! Meer informatie kunt u lezen in het formulier omzetgegevens 2010.

Wanneer dient u de benodigde gegevens aan te leveren?

U dient de benodigde gegevens uiterlijk 1 februari 2010 bij het college aan te leveren. Hiervoor kunt u bijgevoegde (nog door u te frankeren) retourenvelop gebruiken. U bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van de juiste gegevens die het college nodig heeft om de vergoeding te bepalen. Indien het college het nodig acht, zal hij u aanvullende vragen stellen. Op basis van de door u aangeleverde gegevens stelt het college uw jaarlijkse vergoeding toezichtkosten vast. Dit resulteert in een Beschikking toezichtkosten 2010 en indien van toepassing, een factuur voor de toezichtkosten. De beschikking en factuur zullen in mei 2010 worden verstuurd.

Wat gebeurt er als u niet (tijdig) reageert?

Let op, het college zal er strikter dan voorheen op toezien dat u hem voor 1 februari 2010 van een reactie voorziet. Anders dan voorgaande jaren zal het college bij het uitblijven van een tijdige reactie, handhavende middelen inzetten, waaronder het opleggen van een last onder dwangsom.

Daarnaast zal het college uw vergoeding toezichtkosten 2010 vaststellen. Bij een ontbrekende of onvolledige omzetopgave, wordt u in beginsel aangemerkt als een aanbieder die tot categorie 2 behoort. Er wordt u dan een vergoeding, ter hoogte van het forfaitair bedrag, in rekening gebracht. Indien het college aanwijzingen heeft om te vermoeden dat uw omzet hoger is dan de bovenste grenswaarde, dan is het college bevoegd om de omzet te schatten. Het college zal in dat geval vervolgens in overeenstemming met deze schatting een vergoeding opleggen.





Heeft u nog vragen?

Op www.opta.nl vindt u meer informatie. Voor vragen over deze brief kunt u contact opnemen met de in het briefhoofd vermelde contactpersoon.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
Plv. hoofd afdeling Consument, Nummers en Bestuur

mw. mr. I.M.A. van der Hart