Gemeente Bunnik


`Samen de samenleving maken vraagt om democratisch leiderschap en

actief burgerschap'

(letterlijke spreektekst)
Graag had ik u vooraf deelgenoot willen maken van één van mijn favoriete filmpjes op Youtube. Helaas laat de kwaliteit van dit item het tonen op een groot beeldscherm niet toe. Ik zeg u wel toe dat dit Youtube item (als één van mijn inspiratiebronnen voor mijn nieuwjaarstoespraak vanaf morgen wordt geplaatst op onze website.
Hierbij de link naar het favoriete filmpje http://www.youtube.com/watch?v=c8zZoy8evyc
-----------------------------------------
Dames en heren,
Iemand zei; "terugkijken is kijken naar de toekomst. Het verleden kunnen we niet veranderen maar we kunnen de lering en de ervaring goed gebrui- ken om de toekomst vorm te geven".
Geachte aanwezigen, heel graag heet ik u hartelijk welkom op de nieuw- jaarsreceptie hier in de hal van ons gemeentehuis en wil ik u ­mede na- mens het gemeentebestuur en mijn vrouw Linda- heel veel heil en zegen wensen voor het nieuwe jaar 2010.
Ik begin, kort, met het terugkijken. 2009 is voor mij persoonlijk en voor mijn gezin een heel goed jaar geweest. Op 9 april heb ik afscheid genomen van een prachtige periode als wethouder in de gemeente Aalten en twee weken later ben ik hier geïnstalleerd als uw nieuwe burgemeester. Ik heb beide ge- beurtenissen als inspirerend, ontroerend en overweldigend mogen ervaren. Ik ervaar het dan ook als een grote, persoonlijke verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan de uitdagingen waar we in Bunnik voor staan. Mijn installatie hier in Bunnik was voor mij en mijn gezin weliswaar een groot moment, maar ik besef me terdege dat het maar één van de agenda- punten is geweest tussen de vele uitdagingen waar de gemeenteraad, de wethouders en de medewerkers zich voor geplaatst zagen in deze raadspe- riode.
/7-1-yyyy/rjong




2

Bunnik is een ambitieuze gemeente waar veel uitdagingen tegelijkertijd zijn opgepakt, dit leidt ontegenzeggelijk tot druk op de agenda, druk op de orga- nisatie en druk op het gemeentebestuur (het college en de gemeenteraad). De afgelopen periode is er met veel inzet aan deze ambitieuze uitdagingen gewerkt. Daarbij wil ik benadrukken dat de organisatie (de medewerkers) van de gemeente heeft aangetoond in kwantiteit en kwaliteit veel werk aan te kunnen. Graag loop ik een aantal onderwerpen met u door De discussie rond Salto:
Ik verwacht dat we daar de ook komende tijd nog wel het nodige over zullen blijven horen. Ons standpunt is duidelijk: Zolang er geen toekomstvaste, gedragen en robuuste oplossing komt voor de Bunnikse verkeersproblema- tiek kunnen wij niet meewerken aan het Rijsbruggerwegtracé. In 2003 zijn wij met elkaar in het project Salto gestapt. Salto is gestart om 3 problemen op te lossen:

- De aansluiting van Houten op de A12

- Het oplossen van de verkeersproblematiek in het buitengebied tussen Houten en Odijk

- Het oplossen van de verkeersproblematiek in de kern Bunnik En over die drie onderwerpen hebben we in juni van dit jaar afspraken met elkaar gemaakt die we hebben verwoord in de bestuursovereenkomst. Een bestuursovereenkomst die door álle deelnemende partijen is ondertekend! Hoewel de signalen op dit moment anders zijn rekenen wij erop dat ook onze partners de afspraken uit de bestuursovereenkomst zullen nakomen. Dit vraagt wellicht om een herbezinning bij onze partners en wij dagen hen daar van harte toe uit. Bunnik heeft zich altijd opgesteld als een construc- tieve partner en zal dat ook in de toekomst blijven doen. Namens het college heeft wethouder van Geest er álles aan gedaan om het beste voor Bunnik én de regio uit Salto te halen, mede daarom stellen de ontwikkelingen van de laatste weken óók mij teleur. De discussie rondom de sportaccommodatie aan de Tolhuislaan is er één die wellicht te lang heeft geduurd. We waren wel met elkaar in gesprek maar konden elkaar niet meer verstaan was mijn indruk bij mijn aantreden. Alle partners, dus ook wij als gemeente Bunnik, zijn daar debet aan ge- weest.
/7-1-yyyy




3

Ik ben dan ook blij met de inzet die sinds deze zomer gepleegd is door Wet- houder Walburgh Schmidt. Hij is met alle betrokken partijen in gesprek ge- gaan én gebleven en dit lijkt ertoe te leiden dat het college binnenkort voor- stellen kan doen aan de gemeenteraad waar overeenstemming over is tus- sen de betrokken partijen. De gemeenteraad wordt zo in staat gesteld de uiteindelijke afwegingen te maken.
Met betrekking tot de ontwikkelingen in Odijk West Wordt op dit moment in een ­naar mijn waarneming- prima samenwerking met de klankbordgroep vorm gegeven aan een belangrijke uitbreiding van de kern Odijk.
Belangrijke vraagstukken zijn ook dáár; hoe houd je de mensen betrokken bij hun leefomgeving, maar ook, welke invloed heeft deze komende uitbrei- ding op de voorzieningen in Odijk en onze gemeente in zijn algemeenheid. Mooie discussies die we dit jaar graag willen gaan voeren met de samenle- ving en de gemeenteraad.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de uitbreiding van de kern Werkhoven. Hoe vind je de juiste balans tussen, woningbouw, financiële mogelijkheden, het in stand houden (of uitbreiden) van de voorzieningen in Werkhoven en het draagvlak onder de bevolking?
Het is belangrijk om hierover met elkaar in gesprek te blijven, maar ook om elkaar ruimte te geven en na te willen denken over elkaars argumenten. Prachtige voorbeelden in Werkhoven zijn de aanstaande realisatie van het MFA Werkhoven en de in gezamenlijkheid tot stand gekomen invulling van de Delteyk locatie.
Belangrijke ontwikkelingen ook in de kern Bunnik, de problematiek rond de Julianalaan die haar volle aandacht ­terecht- zal blijven vragen, nieuwbouw van brede scholen met veel maatschappelijke voorzieningen, zorgwonin- gen, -sociale- woningbouw en ­ook hier- de balans met het draagvlak in de bevolking, het leefbaar houden van het dorpscentrum en de uitdagingen rond het parkeren in het centrum van Bunnik, maar ook in het centrum van Odijk.
Kortom...., 2009 is een jaar vol beweging, inzet, activiteit (en soms actie) en inspiratie geweest ! En het aardige van het jaar 2009 is, dat het nog wat heeft overgehouden voor 2010 ! :-)
/7-1-yyyy




4

Beste mensen, persoonlijk heb ik 2009 vooral gebruikt voor kennismaking en gesprek. Ik heb veel ingezet op het ontmoeten van en het luisteren naar mensen. En ik heb op die manier geprobeerd "mijn" foto te maken van de gemeente Bunnik.
De samenwerking tussen de gemeente Bunnik en haar inwoners is niet al- tijd een gemakkelijke. Ik heb het afgelopen jaar ervaren dat er in ons geza- menlijke optrekken nog een aantal -wellicht door de historie bepaalde- mu- ren te slechten zijn.
We kunnen als gemeente Bunnik veel winst halen als we erin slagen de kennis en kwaliteiten van onze inwoners gezamenlijk te maken en te ge- bruiken in het prille stadium van toekomstige planvorming. Anders gezegd: ik wil graag meer inzetten op het gebruik van het "creatieve kapitaal uit de eigen bevolking". Daarbij is het van belang dat we met elkaar een goed werkende modus vinden die de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de overheid en u als inwoner en samenleving reguleert. Ik ben er van overtuigd dat er veel meer zelforganiserend vermogen en bereidheid in onze wijken en kernen aanwezig is dan waar tot nu toe een beroep op wordt gedaan.
Ik zie het als mijn taak om u als inwoner dichter bij de gemeente te brengen en de gemeente dichter bij u. Ik wil graag werken aan meer wederzijds be- grip. Begrip voor elkaar en elkaars positie ondanks eventuele verschillen van inzicht. En dat vraagt soms ook om het vermogen om impopulaire boodschappen op een gezaghebbende wijze uit te leggen. Het vraag om democratisch leiderschap, maar ook om eigentijds en actief burgerschap. Niet elk besluit zal altijd even populair zijn. Maar met een dui- delijke en betrouwbare uitleg kan veel ongenoegen worden weggenomen. Dit vraagt om een grotere inzet van ons op het gebied van communicatie. Ik wil het echter wel in het juiste perspectief zetten want Abraham Kuyper zei al: `teleurstelling is in de democratie ingevleescht' Ik ben vanavond begonnen te zeggen dat ik wil terugkijken om zo in de toe- komst te kijken. De voorbeelden en lessen uit ons verleden geven ons ook in dit opzicht vele kansen in de ­nabije- toekomst. /7-1-yyyy




5

Ik vind dat wij als gemeentebestuur van Bunnik een grote verantwoordelijk- heid hebben om een hernieuwde samenwerking met onze inwoners te initi- ëren, te enthousiasmeren en te faciliteren.
Maar... ik vind óók dat wij het recht hebben om ú aan te spreken op een constructieve deelname.
Een bloeiende samenwerking die gekenschetst wordt door: begrip voor el- kaar, ruimte voor elkaar en respect voor elkaar. Samenwerkingsverbanden waarin vooraf de kaders met elkaar besproken zijn en waar dus ook vooraf bekend is op welke delen van de planvorming de ruimte ligt voor elkaars creativiteit en de invulling van elkaars wensen.
Een goed en helder verwachtingsmanagement zal leiden tot meer draag- vlak en minder frustratie. Dáár ligt voor ons als gemeentebestuur een be- langrijke opdracht.
Bij goed democratisch leiderschap hoort wat mij betreft overigens ook dat medewerkers en het bestuur van de gemeente zich niet alles hoeven te la- ten zeggen. Wij hoeven niet te accepteren dat er inwoners zijn die het recht denken te hebben om ambtenaren, wethouders of raadsleden zonder ken- nis van zaken en zonder oog voor het algemeen belang onbehoorlijk en soms zelfs onbeschoft aan te moeten spreken. Wij hebben allemaal de ver- antwoordelijkheid om mensen die door grove taalverruwing hun gelijk willen halen aan te spreken en tot bedaren en verstand te brengen. Laten we elkaar oproepen tot bezinning en bezieling, creativiteit en enthou- siasme. Laten we samen kijken op welke wijze we de bevolking meer ver- antwoordelijkheid kunnen geven en laten we op zoek gaan naar ruimte voor de invulling van die initiatieven.
Uiteraard, met respect voor elkaars verantwoordelijkheden en posities. Ik zou bijna willen uitroepen; "Yes we can !!" :-)) 2010 is een belangrijk jaar voor onze lokale democratie. Op 3 maart aan- staande mag u weer naar de stembus.
En hoewel het mijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Bun- nik is, is het tevens de laatste nieuwjaarstoespraak in deze raadsperiode. /7-1-yyyy




6

Oprecht ben ik van mening dat de gemeenteraadsleden van de gemeente Bunnik meer respect verdienen dan ze over het algemeen krijgen. Ik zal het ongetwijfeld op een ander moment uitgebreider doen, maar hier op deze plek wil ik onze raadsleden alvast heel erg bedanken voor hun tomeloze in- zet en enthousiasme voor de samenleving van Bunnik, Odijk en Werkho- ven.
Beste mensen. Ik wil nog zoveel met u delen. Ik had het met u willen heb- ben over onze plannen om te komen tot een meer op de inwoner gerichte ontvangst hier in het gemeentehuis. Een breed inwonerloket met meer ruimte voor privacy en ruimte voor alle vragen die u als inwoner heeft. Een aanpassing die ons ook werkelijk in staat stelt om invulling te geven aan Bunnik als toegankelijke eerste overheid.
Ik had het ook met u willen hebben over onze ambitie de digitale dienstver- lening dit jaar een flinke impuls te geven.
Ik had met u willen spreken over het goede werk dat onze wijkagenten en hun teamchef het afgelopen jaar weer hebben geleverd en over mijn en- thousiasme over de invulling van het jongerenwerk hier in de Schouder- mantel en buiten op straat.
Maar ook over mijn zorgen om het doorgeschoten individualisme (óók hier in Bunnik)........ Maar goed, ik zit aan mijn tijd en ik doe het niet. Nú niet.... 2010 kent zoals gezegd veel ambities maar ook veel uitdagingen. Hoewel de economie zich licht lijkt te herstellen ondervinden ondernemers met of zonder personeel dagelijks de zorgen en de pijn van de crisis. Veel ZZP'ers zijn het afgelopen jaar erg hard geraakt en bij hen grijpt het direct in op het gezin van de betrokken ondernemers. En we kennen ook de wor- steling en pijn van de familie van Bentum, waar veel geiten binnenkort ge- ruimd zullen gaan worden en veel onduidelijkheid bestaat over de toekomst van de onderneming. Ik voel me met hart en hoofd verbonden met een ie- der die ­op welke wijze dan ook- hard getroffen wordt door de omstandig- heden van deze tijd.
En ik hoop dat wij gezamenlijk in staat zijn ons ook in deze tijd een oprecht betrokken samenleving tonen.
/7-1-yyyy




7

Een samenleving met veerkracht en inspiratie, een samenleving óók met schouders. Schouders die we onder de uitdagingen en de ambitie willen zetten maar ook schouders die verlichting en troost bieden voor de mensen om ons heen in een moeilijke periode.
Ik wens u van harte een goed, gezond, gelukkig en succesvol en gezegend 2010.
Dankuwel !

/7-1-yyyy