Gemeente Dantumadeel



Reactie ingezonden brief verbouwing gemeentehuis

In een ingezonden brief in de Leeuwarder Courant van 24 december jl. heeft de heer Tseard Rintjema zijn visie gegeven op de noodzaak van het besluit om het gemeentehuis te verbouwen. De heer Rintjema heeft geen argument aangetroffen waarom, zoals hij stelt, `útwreiding oan it gemeentehûs nedich is'. Omdat in de lezing van de Rintjema belangrijke argumenten vóór de verbouwing niet worden meegenomen, sommige door hem zijn vertekend en er in feite ook helemaal geen sprake is van `útwreiding', hebben wij de achtergronden van het besluit hieronder nog eens kort samengevat.

Het gebouw is tien jaar geleden in gebruik genomen en voldoet in principe prima. Wel zijn er een aantal manco's geconstateerd die aanpassing noodzakelijk maken:


- Er is onvoldoende opslagruimte aanwezig voor de hulpmiddelen, die in het kader van de in 2007 ingevoerde WMO door de gemeente worden uitgegeven. Dit betekent dat een aantal bestaande ruimten anders moeten worden ingericht om bijvoorbeeld rollators en speciale stoelen te kunnen bergen.


- Burgers en ondernemers beklagen zich over te weinig privacy bij de loketten. De wensen van onze klanten zijn in de loop van de jaren veranderd. Zeker als de zaken wat ingewikkelder zijn, bespreekt men die liever in de beslotenheid van een spreekkamer dan staand aan een loket waar iedereen kan meeluisteren. Veel andere gemeenten hebben hun ontvangstruimten al naar de eisen van de moderne tijd ingericht.


- Het huidige gebouw voldoet op enkele punten niet meer aan de huidige arbo-eisen, die onder meer verplicht stellen dat er sprake moet zijn van een geschikte kolfruimte. Ook hiervoor moeten aanpassingen in het gebouw plaatsvinden.


- De beveiliging van het gebouw en de openbare toegankelijkheid van werkruimten dient te worden aangescherpt, waarvoor eveneens geld moest worden vrijgemaakt.


- Er is sprake van onvoldoende beveiliging tegen directe en indirecte blikseminslag. Met name onze ICT-apparatuur kan bij een blikseminslag behoorlijk van streek raken. Ook als die inslag tientallen meters van het gebouw vandaan heeft plaatsgevonden. De kans hier op is zeer groot. Vorig jaar heeft het ontbreken van een deugdelijke overspanningbeveiliging al tot een forse schadepost geleid.


- Een aantal facilitaire ruimtes is momenteel niet logisch ingedeeld. Het aantal koffievoorzieningen in het gebouw wordt beperkt tot één per verdieping, maar hiervoor moet wel eerst verbouwd worden.


- De raad maakt in principe altijd gebruik van de raadszaal, maar soms vinden er meerdere besprekingen tegelijk plaats met publiek. Daarvoor wordt tot dusverre uitgeweken naar een ruimte die daarvoor qua omvang ongeschikt is. Dat leidt tot situaties die uit oogpunt van brandveiligheid ontoelaatbaar zijn. Om die reden moet een vaste wand vervangen worden door een verschuifbare wand.


- In 2015 moet elke gemeente beschikken over een zogenaamd `Klantencontactcentrum'. Dit vraagt naast veel organisatorische aanpassingen ook een centrale balie (frontoffice), waar burgers en bedrijven voor de meeste gangbare zaken terecht kunnen. Ons gebouw voldoet bouwkundig gezien momenteel niet aan de voorwaarden om zo'n balie te realiseren. Aanpassing van de centrale hal is daarom noodzakelijk. De sta-balie wordt vervangen door zit-balies, dat is wel zo aangenaam voor mensen die slecht ter been zijn. Ook de wachtruimte wordt opgeknapt.

De heer Rintjema stelt dat door een bezuiniging van 10% op het ambtenarenapparaat weer voldoende ruimte in het gebouw beschikbaar kan komen. Of hij hierbij rekening heeft gehouden met het feit dat in onze gemeente de afgelopen jaren al veel aandacht is besteed aan het realiseren van een efficiënte werkorganisatie, wordt uit het artikel niet duidelijk. Dit geldt ook voor het feit dat het Rijk en de provincie de komende jaren veel taken aan gemeenten gaan overdragen, waardoor gemeenten niet de `laagste' maar de `eerste' overheid zullen worden. Een dergelijke ontwikkeling kan botsen met taakstellingen van 10%, zeker als daarbij onvermeld blijft welke taken dan níet meer hoeven te worden verricht en hoe de afbouw dan concreet bewerkstelligd moet worden.

Tenslotte stelt de heer Rintjema dat het misschien over vijf jaar wel sprake is van een fusie met Dongeradeel, waardoor het gemeentehuis van Dantumadiel tot dorpshuis kan worden omgebouwd. Deze inschatting is voor rekening van de heer Rintjema. Wij stellen vast dat op dit moment geen voornemen tot fusie aanwezig is, terwijl er nu wel ingespeeld moet worden op huidige problemen en op concrete verwachtingen vanuit de rijksoverheid én uit de kring van onze eigen burgers en bedrijven om snel toe te groeien naar een meer toekomstbestendige en klantvriendelijke gemeente. Daarbij komt dat een investering in de kwaliteit van het gebouw, de waarde ervan doet toenemen.

Mits dit weloverwogen gebeurt, is investeren in de toekomst beslist geen weggegooid geld. De gemeenteraad heeft zich unaniem achter de aanpassing van het gebouw opgesteld en ons toestemming gegeven om de uitvoering daarvan spoedig ter hand te nemen.