Gemeente Doetinchem

Persbericht, 7 januari 2010

Gemeente zet alle zeilen bij voor bestrijden gladheid

Het winterweer van de afgelopen tijd levert schitterende plaatjes op. Echter kunnen door sneeuwval en vrieskou ook gevaarlijke situaties ontstaan op de wegen. De gemeente Doetinchem zet daarom momenteel alle zeilen bij om de gladheid te bestrijden en de wegen zo begaanbaar mogelijk te houden.

Vanaf 2 uur in de ochtend is donderdag met man en macht gewerkt om alle hoofdroutes te strooien en de wegen sneeuwvrij te maken. Op veel plaatsen sneeuwt het echter nog steeds en dus blijven de wegen niet lang schoon. Daarom wordt om om begrip voor de situatie gevraagd en adviseert de gemeente weggebruikers om niet de weg op te gaan als dat niet nodig is.

Zoutvoorraad
160 ton zout is er momenteel op voorraad bij de gemeente Doetinchem. Dat is voldoende om het aankomend weekend de doorgaande wegen weer te kunnen strooien. Helaas is er niet voldoende zout om ook de wegen in de wijken te kunnen strooien. De gemeente vraagt hiervoor uw begrip. Welke wegen deel uitmaken van de beperkte hoofdroute vindt u op www.doetinchem.nl in het Digitaal Loket onder gladheid. Aankomende dinsdag wordt weer een nieuwe lading zout verwacht.

Intussen wordt uiteraard ook gekeken naar alternatieve manieren van gladheidsbestrijding. Zo denkt gemeente Doetinchem bijvoorbeeld aan het gebruiken van zand om de doorgaande routes mee te strooien. Dit is echter pas aan de orde als de zoutvoorraad echt op dreigt te raken.

Hulpdiensten
Ook de hulpdiensten ondervinden last van de weersomstandigheden. Het wordt aanzienlijker lastiger voor brandweer en ambulance om snel ter plaatse te zijn. De hulpdiensten proberen uiteraard op een veilige manier zo spoedig mogelijk de plaats van bestemming te bereiken en vragen uw begrip voor de situatie.

Meer winterweer op komst
Voor komend weekend is meer winterweer op komst. De verwachtingen zijn dat er weer sneeuw gaat vallen vanaf zaterdag rond het middaguur. Het zou zelfs stormachtig kunnen worden, windkracht 6 voorspelt het KNMI. Daarom geeft de gemeente een aantal tips om het weer aankomend weekend de baas te blijven en schade te voorkomen:

1. Zet radiatoren open / cv niet te laag
Zet alle radiatoren in huis open, de kamerthermostaat op minstens 15 graden en zorg dat de pomp blijft draaien zo waarschuwt het servicebedrijf Inhome dat meer dan 1 miljoen cv-ketels, geisers, boilers en kachels onderhoudt.
2. Maak tochtgaten dicht
Maak tochtige plekken in huis zoveel mogelijk dicht en sluit ramen en ventilatieroosters om kou en sneeuw buiten de deur te houden. 3. Sluit de watertoevoer naar buitenkranen af
Wikkel folie om buitenkranen, sluit deze af en tap de kranen af te voorkoming van stukvriezen. Als uw toiletruimte niet is verwarmd, is het verstandig om de watertoevoer naar het toilet af te sluiten, een keertje extra door te spoelen en een handvol zout in de hals van de pot te strooien. Als een waterleiding toch bevriest maar niet is gescheurd, ontdooi deze dan voorzichtig met een föhn. 4. Houd een sneeuwschuif bij de hand
Bewaar een sneeuwschuif in uw woning. De combinatie van sneeuw en wind kan er voor zorgen dat er een dik pak sneeuw voor uw voordeur komt te liggen.
5. Probeer uw stoep schoon te houden
Door allemaal verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen stukje stoep, blijven de wegen ook voor wandelaars goed begaanbaar. Zo kan uw buurman op leeftijd bijvoorbeeld gemakkelijker te voet naar de supermarkt.
6. Pas uw schoeisel aan de weersomstandigheden aan Zorg ervoor dat u stevige schoenen aantrekt als u de sneeuw in moet. Dit verkleint de kans op glijpartijen.
7. Ga niet de weg op als dit niet noodzakelijk is Gebruik bij winters weer uw auto zo min mogelijk. Mocht u toch de weg op moeten, zorg dan voor voldoende brandstof in uw auto en een warme deken.
8. Breng en houdt uw accu op peil
Het rijden van korte afstanden met (elektrische) verwarming zijn funest voor uw accu. Zet de verwarming in uw auto daarom niet te hoog als u maar een klein stukje hoeft te rijden.
9. Voorkom vastgevroren ruitenwissers / autodeuren / handrem Vul het daarvoor bestemde reservoir met voldoende vorstbestendige ruitenwisservloeistof en sproei een keertje extra om ook de leidingen te beschermen.
Zorg dat de wissers niet vastvriezen, bij voorkeur door gebruik van een matje op de voorruit. De handrem kan vastvriezen, zet de auto daarom in de eerste versnelling in plaats van op de handrem, aldus de Wegenwacht. Smeer deurrubbers in met vaseline en spuit wat kruipolie in de sloten lopen om dichtvriezende deuren te voorkomen. 10. Houd het weerbericht in de gaten
Kijk op TV Gelderland of www.buienradar.nl voor actuele en regionale weersvoorspellingen.