Gemeente Hoorn

Banken en schilderijen bij station Kersenboogerd

Als onderdeel van het Adoptieplan Station Kersenboogerd vindt op vrijdag 8 januari de onthulling plaats van twee zitbanken en vier schilderijen. Bij de vormgeving van de banken en schilderijen is gebruik gemaakt van de inzendingen voor een tekenwedstrijd voor schoolkinderen.
De banken zijn gesponsord door NS en ProRail. Bewoners van de Kersenboogerd hebben beide banken voorzien van een mozaïek dat is gebaseerd op twee van de winnende kindertekeningen. Tamara Voorn van ArtKids heeft van vier winnende tekeningen schilderijen gemaakt die een plaats krijgen in de spoortunnel.

Het adoptieplan is een samenwerkingsproject van NS, de Stichting Netwerk en de gemeente Hoorn. NS werkt steeds vaker samen met bewoners en organisaties in stationsbuurten. Stations vormen vaak het middelpunt van een woonwijk en verdienen dan ook een uitstraling die aantrekkelijk is voor reizigers en buurtbewoners. Het Adoptieplan Station Kersenboogerd is een pilot, waarin NS sinds september 2008 samenwerkt met ProRail, de wijkagent, de wijkcoördinator van de gemeente, de opbouwwerkster van Stichting Netwerk en buurtbewoners

Het overleg leidde tot een plan met als opvallende onderdelen:
* het aanstellen van een spoorambassadeur. In 2009 is een spoorambassadrice aangesteld, die samen met buurtbewoners schades en onregelmatigheden bij NS meldt.
* herstel van de trappen. De gemeente heeft inmiddels de traptreden in het stationsgebied hersteld.

* aantrekkelijker maken van de wachtruimtes. In 2009 is de wachtruimte aan de westzijde tijdelijk ingericht als tentoonstellingsruimte. Vanaf het perron kun je een fototentoonstelling over de Kersenboogerd zien. Het is op dit moment niet duidelijk of deze wachtruimte zo blijft of plaats gaat maken voor een nieuw half open wachthuisje. In de wachtruimte aan de oostzijde (voorheen Wizzle) komt in februari 2010 een verkooppunt van broodjes en snacks.
* plaatsing van plantenbakken. In 2009 heeft NS acht plantenbakken aan weerszijden van het station geplaatst. Het onderhoud wordt gedaan door buurtbewoners.

* feestverlichting. In samenwerking met de winkeliersvereniging van het Betje Wolffplein is de kerstverlichting doorgetrokken naar het perron van het station.

* bewegwijzering naar parkeerterrein. Het parkeerterrein bij de Kievit is speciaal bestemd voor NS-reizigers maar was moeilijk te vinden. Met nieuwe duidelijke routeborden is het parkeerterrein nu beter aangegeven.

* schilderwerk. In het hele stationsgebied is hekwerk geschilderd.
* kunst op het station. Een tekenwedstrijd op een aantal basisscholen in de wijk met het thema vervoer leverde vier winnaars op in verschillende leeftijdscategorieën. Een professioneel bedrijf heeft de winnende tekeningen op groot formaat nageschilderd; ze komen vanaf 8 januari te hangen op de blinde muren van de spoortunnel.

* zitbanken. Er zijn twee betonnen zitbanken geplaatst bij de Rijnweg. Buurtbewoners hebben de banken van een mozaïek voorzien.
* openbaar toilet. Er komt nog deze maand een frissoir aan de oostzijde van het perron ter hoogte van de Vomar.

Laatste wijziging van deze pagina: 7 januari 2010